Sinds 2015 is het aantal eenhoornige Indische neushoorns in de natuurreservaten van Nepal gestegen van 650 naar 752. Dit is een toename van maar liefst 16 procent. Dit blijkt uit de resultaten van de National Rhino Count 2021 die van 22 maart tot 10 april liep.
Zo’n 350 rangers en speciaal getrainde mensen telden de neushoorns in de nationale parken Chitwan, Bardia, Parsa en Shuklaphanta, inclusief de bufferzones rondom deze gebieden. De schattingen zijn gebaseerd op het tellen van de individuele neushoorns en gecategoriseerd op basis van geslacht, leeftijdsgroep en unieke identificerende kenmerken zoals hoorn, oorvormen en huidplooien. Tijdens de telling werden ook gegevens verzameld over de conditie van het gebied, menselijke activiteiten in de regio en invasie soorten. Ghana Gurung van WWF Nepal zegt:
“De groei van de populatie is de uitkomst van de voortdurende inspanningen van rangers om neushoorns te beschermen en het effectieve gebiedsbeheer van de parkmanagers, ondanks alle uitdagingen van de afgelopen jaren. Deze prestatie is een nieuwe mijlpaal voor natuurbescherming in Nepal die bereikt is door een gecoördineerde manier van samenwerken van alle belanghebbenden, inclusief de lokale gemeenschappen.”
De Indische neushoorn leeft in Nepal en India. Deze diersoort staat nu als ‘kwetsbaar’ op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten. Begin 20e eeuw stond de soort op rand van uitsterven. Er leefden in die tijd nog maar 200 eenhoornige neushoorns in het wild. In Nepal leefde ooit een duizendtal neushoorns, maar door politieke onrust en de massale vestiging van mensen rondom het Chitwan National Park slonk hun aantal. Daarbij kwamen ook nog stroperij, ontbossing en aantasting van het leefgebied. Ook de tien jaar durende burgeroorlog tussen veiligheidstroepen van Nepal en lokale maoïstische rebellen, die in 2006 eindigde, had een verwoestend effect. Stropers maakten misbruik van de onrust en doodden honderden dieren voor hun hoorns.
Soldaten ingezet tegen stropers
Door goede bescherming en gebiedsbeheer van de Nepalese en Indiase autoriteiten zijn er nu zo’n 3500 neushoorns in het wild. Nepal heeft veel gedaan om de neushoorn te beschermen. De regering had honderden soldaten ingezet om het stropersnetwerk te verstoren. Doordat het aantal neushoorns toenam, nam ook het toerisme toe. Een groot deel van de inkomsten is gebruikt voor ontwikkelingsprojecten in nabijgelegen dorpen. Anananth Baral, hoofd natuurbehoud in het Chitwan National Park zegt:
“We hadden niet genoeg mankracht om het bos te beschermen en de stropers hadden ook meer geavanceerde wapens. Toen de burgeroorlog eenmaal voorbij was, hebben we een meervoudige strategie aangenomen om stroperij in te dammen.”
Van het totale aantal neushoorns leeft meer dan 90 procent in het Chitwan National Park. Het park beslaat een gebied van 950 vierkante kilometer. Het is het meest bekende en bezochte nationale park van Nepal. Hier leven ook olifanten, tijgers, luipaarden, gangetische gharials (visetende krokodillen) en vele vogelsoorten. Volgens Nepalese ambtenaren heeft de coronapandemie de dieren en hun habitat in sommige opzichten geholpen, omdat de neushoorns door de afsluiting van de reservaten vrij rond konden lopen zonder toeristen in de buurt.
Stroperij teruggebracht tot minimum
Om de vijf jaar worden de neushoorns in Nepal geteld om de status van de dieren in het wild vast te stellen. Dit had eigenlijk in 2020 moeten plaatsvinden, maar werd uitgesteld vanwege de pandemie. Het land heeft inmiddels een goede reputatie opgebouwd op het gebied van natuurbescherming. De stroperij van neushoorns is tot een minimum teruggebracht. Al zijn er het afgelopen jaar wel vier neushoorns gedood door stropers. Volgens het WWF wordt er nog op neushoorns gejaagd omdat hun hoorn wordt gebruikt in traditionele medicijnen. In het land is ook het aantal tijgers sinds 2009 bijna verdubbeld tot 235. Haribhadra Acharya, ambtenaar bij het Department of National Parks and Wildlife Conservation zegt:
“Wij zijn zeer verheugd over de bevindingen van het neushoornonderzoek. Na de tijgers is nu ook de neushoornpopulatie gestegen.”
Hoewel de stijging van het aantal neushoorns goed nieuws is, zeggen deskundigen dat het beeld niet helemaal klopt. De jaarlijkse groei van de neushoornpopulatie tussen 2011 en 2015 was 5 procent. Maar uit het laatste onderzoek blijkt dat het cijfer is gedaald tot ongeveer 3 procent. Neushoornbioloog Naresh Subedi, woordvoerder National Trust for Nature Conservation zegt:
“Vanuit biologisch oogpunt is het groeipercentage van neushoorns de afgelopen zes jaar afgenomen als je het vergelijkt met de vorige tellingsperiode.”
Experts schrijven dit toe aan een toename van het aantal sterfgevallen door natuurlijke oorzaken, zoals ziekte, ouderdom, territoriale gevechten en verdrinking tijdens overstromingen. Sommige neushoorns zijn in de afgelopen jaren van Nepal naar India meegesleurd door overstromingen. Zo zijn er sinds 2015 ongeveer 160 neushoorns gestorven. Ook blijft de bezorgdheid bestaan over hoe de dieren beschermd kunnen blijven worden. Gurung:
“Het wordt een enorme uitdaging. Zowel tijgers als neushoorns hebben uitgestrekte gebieden nodig om rond te zwerven als hun populaties toenemen. Ze komen aan de rand van het park, wat leidt tot conflicten tussen mensen en dier.”
.
.
Bronnen:
- BBC News
- Sugar Giri/YouTube
- WWF Nederland
- Lees ook:
.
.
©AnimalsToday.nl Jane Sauer