In de zoektocht naar oplossingen om diersoorten zoals de neushoorn te redden van de ondergang, denkt een nieuw bedrijf uit San Francisco de oplossing te hebben gevonden. Het biotechnisch bedrijf Pembient, wil nepneushoornhoorn gaan produceren dat door kunstenaars gebruikt kan worden om alledaagse voorwerpen zoals juwelen, ‘antiek’ en eetstokjes te maken. Door het gen van keratine te isoleren, is Pembient erin geslaagd om een identieke 3d-print van een neushoornhoorn te creëren.
Pembient hoopt dat hun synthetische hoorn de markt zal veroveren. Doordat de waarde van de ‘nephoorn’ aanzienlijk lager is dan echte hoorn ( één-achtste van de prijs van echt hoorn) hoopt Pembient dat de prijzen voor echt hoorn ook zullen dalen. Hierdoor zal de economische drijfveer van de stropers verdwijnen en zullen de neushoorns in het wild met rust gelaten worden.
In eerste instantie was Pembient van plan om synthethisch neushoornhoornpoeder te verkopen. Verschillende bedrijven toonden hier interesse in en wilden het gebruiken in hun bier of crèmes. Maar na hevige kritiek van verschillende milieu-activisten en een reis naar Vietnam, heeft Pembient besloten om zich te richten op luxe producten.
Toch is er ook veel kritiek op dit nieuwe plan. Douglas Hendrie, manager Wildlife Crime & Investigations Unit van Education for Nature in Vietnam:
“We zien weinig tot geen verandering in stroperij op wilde dieren, wanneer er een commerciële vorm van fokkerij of handel van beschermde dieren ontstaat. De handel in dieren uit het wild gaat naast deze nieuwe vormen gewoon door.”
In 2008 legaliseerde China éénmalig de verkoop van 73 ton ivoor. Deze eenmalige verkoop zorgde ervoor dat de vraag naar ivoor explodeerde en resulteerde in de crisis die nu gaande is. Ook de ’tiger farms’ in China hebben gezorgd voor een groeiende vraag naar ‘wilde tijger’ lichaamsdelen.
Patrick Bergin, CEO van African Wildlife Foundation, maakt zich zorgen over de boodschap die op deze manier wordt afgegeven.
“Door te zeggen dat sommige hoorns goed zijn, sommige slecht, sommige legaal, sommige illegaal, wordt de boodschap om géén producten van wilde dieren te kopen sterk genuanceerd. Dit schept onduidelijkheid en verwarring en de boodschap verliest hierdoor zijn waarde.”
Daarnaast zal het de werkdruk verhogen voor o.a. douane-ambtenaren in landen die toch al veel moeite hebben om de illegale handel te onderdrukken. Volgens Hendrie heeft Vietnam niet de mogelijkheden om zowel een illegale als een legale markt te controleren.
The Fish and Wildlife Service in de Verenigde Staten kan nog een stokje steken voor de plannen van Pembient. De ‘Rhinoceros and Tiger Conservation Act’ uit 1998, verbiedt de export van substanties bedoeld voor menselijk gebruik die aangeven bestanddelen van neushoorn te bevatten.
Matthew Markus, CEO van Pembient, zal het komende jaar met wetsinstanties om de tafel gaan om naar een oplossing te zoeken, wetende dat hij op nog meer weerstand zal stuiten.
Bron ©PiepVandaag.nl Lenny Haanen
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
natuurlijk is dit geen oplossing, je houdt immers de economische vraag in stand of verhoogt het zelfs, waardoor echte hoorn nog meer de status verkrijgt van verzamelobject. Het bijgeloof over medicinale werking moet gestopt worden evenals het gebruik als materiaal voor kunstobjecten..