Bij Stichting Melief in Sögel, Duitsland, leven meer dan 1200 dieren. Bij Marc Winters en Lothar Vermeulen krijgen dieren die verwaarloosd, mishandeld of met de dood bedreigd worden, een fijne en permanente plek. Ze kunnen rustig oud worden bij Stichting Melief en het leven vieren. Onlangs werd de dierenfamilie uitgebreid met achttien voormalige legkippen, die geslacht zouden worden.

legkippen
Legkip gered van de slacht | ©Gnadenhof Melief

Steffi, een vrouw die ook in de dierenbeschermingswereld werkzaam is en met wie we regelmatig samenwerken om dieren in nood te helpen, schreef het volgende hartverscheurende relaas naar aanleiding van wat ze kort geleden meemaakte:

“Het zijn ogenblikken, die het leven veranderen. Een maal met je ogen knipperen en alles is anders dan het (gepland) was…

Even vanaf het begin: sinds een goede 14 jaar halen we het hooi voor onze kleine dieren bij de boer. De kwaliteit daar is onovertrefbaar en de prijs is zeker fair te noemen. Op de boerderij worden kippen gehouden, naast ander pluimvee. Het bedrijf schijnt goed te lopen, want altijd troffen we er mensen die eieren kwamen kopen. De boerenfamilie is erg aardig en heeft altijd een vriendelijk woord klaar. De kippen echter, die zagen we nooit.

Natuurlijk dachten we er af en toe wel over na, wat er zich de stallen afspeelde. Er kwam geen geluid naar buiten en het was ook nooit mogelijk om een blik naar binnen te werpen. Wat voor leven leidden ze daar binnen? We hadden een vermoeden…

En gisteren? Gisteren reed ik weer eens met een stagiaire, laten we haar Lina noemen, naar de boerderij. Toen we richting de hooiopslag reden, kwam de oude boer ons tegemoet. In zijn hand had hij de poten van meerdere kippen. De lichamen van de dieren hingen ondersteboven slap naar beneden. Hun ogen stonden wijd open, één kip knipperde… onze blikken ontmoetten elkaar…

De eerste keer dat we hier kippen zagen. Weg uit de anonimiteit. Ze hadden een gezicht.
Lina en ik keken elkaar aan. Ik denk dat we allebei hetzelfde dachten ‘wat gebeurt hier?’ maar eigenlijk wisten we het al. De boer verdween in een klein bijgebouw. We parkeerden de auto en volgden hem, want we hadden de sleutel voor de hooiopslag nodig. Het gebouwtje, de slachtruimte en daar stonden ze…

In twee op elkaar gestapelde kisten, 19 levens, die in het volgende moment beëindigd zouden worden. Weer hadden we het gevoel dat de kippen ons aankeken. Ogen, blikken, het was onmogelijk voor ons om weer over te gaan op de orde van de dag. Nooit zouden we deze beelden, deze blikken uit ons hoofd hebben gekregen.

Een kort telefoontje en een toezegging van Marc Winters, dat de dieren een plaats om te leven bij Melief konden krijgen en plots waren we in het bezit van 19 kippen, 19 levens, 19 dieren, die hun leven lang uitgebuit waren, omdat mensen eieren willen eten. En die het aan het einde van hun erbarmelijke leven, de tijd dat ze rendabel zijn, met de dood hadden moeten bekopen. Ogenblikken, momenten, die het lot veranderen.

PS: bekijk ze eens goed. Hun geschonden lichamen laten zien, welke prijs ze moeten betalen, zodat mensen eieren kunnen eten…”

legkippen
©Gnadenhof Melief

Eén van de hennen overleed de volgende dag aan de gevolgen van acute legnood. De andere kippen maken het naar omstandigheden goed. De kleur in hun door het binnen leven gebleekte kammen begint langzaam terug te komen. Steffi betaalde de boer 1 euro per kip. Dure soepkippen, als je bedenkt dat een grote supermarktketen diezelfde week stuntte met een hele diepvriessoepkip voor 1 euro per stuk. Want in die 1 euro zat het slachten, het verpakken, de opslag, het transport en de winst voor boer en supermarkt al inbegrepen…

De kippen worden losgelaten in de quarantainestal bij Melief:

Deze 18 leghennen hebben het geluk gekregen om hun pensioen bij Melief te mogen vieren. Wil je hen daarbij ondersteunen? Adopteer een kip op afstand door € 6,50 per maand over te maken op IBAN: NL48 TRIO 0212171445, BIC: TRIONL2U t.n.v. Stichting Melief, o.v.v. ‘adoptie ex-legkip’.

Wil je naar aanleiding van dit artikel ook eivrij eten? Kijk dan hier voor alternatieven voor ei en heerlijke recepten.

Volg Stichting Melief via:
www.stichtingmelief.nl
www.facebook.com/GnadenhofMelief
www.instagram.com/GnadenhofMelief
www.twitter.com/GnadenhofMelief

Marc Winters, Gnadenhof Melief

@Animals Today