Dierenwelzijnsorganisatie FOUR PAWS (VIER VOETERS) heeft onlangs negen Aziatische zwarte beren gered tijdens haar grootste berenredding ooit. De dieren, die ook wel kraagberen of maanberen worden genoemd, zijn gered van drie berenboerderijen in de zuidelijke provincie Binh Duong in Vietnam. De beren zijn overgebracht naar het berenopvangcentrum ‘Bear Sanctuary’ in Ninh Binh.

Negen Aziatische zwarte beren gered uit galboerderijen Vietnam
Negen Aziatische zwarte beren gered uit galboerderijen Vietnam | Foto: screenshot video FOUR PAWS International/YouTube

De negen beren Vui, Nui, An, Teo, Tin, Khoi, Danh en Thi werden op een wrede manier misbruikt voor het winnen van gal. De leeftijd van de beren is nog onbekend, maar het is duidelijk dat ze allemaal minstens 17 jaar in te kleine kooien op berenboerderijen hebben geleefd. Berengal wordt in de traditionele geneeskunde als geneesmiddel beschouwd. Het winnen van berengal is sinds 2005 illegaal in Vietnam, maar boeren mogen beren nog houden als ‘huisdier’, wat een dekmantel is voor illegale berengalboerderijen.

Negen Aziatische zwarte beren gered uit galboerderijen Vietnam
Foto: screenshot video FOUR PAWS International/YouTube

Microchip- en monitoringsprogramma

Het reddingsteam heeft op de boerderij van Vu Van Hien, een vrouwtjesbeer en een mannetjesbeer verdoofd en een gezondheidscheck gedaan. Op de boerderij van Nguyen Ngoc Tien werden vier beren vrijwillig afgestaan zonder te worden verdoofd. De dag erna werden er nog drie beren van boerderij Thi My farm gered na een verdoving en gezondheidscheck. Deze beren zijn erg klein en wegen slechts 50-60 kg als gevolg van een slechte verzorging.

FOUR PAWS werd ondersteund door World Animal Protection, dat weer samenwerkt met het Forest Protection Department in Vietnam. Een centrale autoriteit die verantwoordelijk is voor bosbouw en wilde dieren. Ze werken samen aan een microchip- en monitoringsprogramma voor beren. Als een beer een microchip heeft, zal hij om de twee jaar worden gecontroleerd om te voorkomen dat nieuwe beren uit het wild weer gevangen worden genomen. Het programma is ook bedoeld om boeren ervan te overtuigen afstand te doen van hun beren.

Negen Aziatische zwarte beren gered uit galboerderijen Vietnam
Foto: screenshot video FOUR PAWS International/YouTube

Bestrijden berencriminaliteit

De dierenwelzijnsorganisatie feliciteert de autoriteiten van Binh Duong met hun inspanningen om geleidelijk te stoppen met berenfokkerijen. FOUR PAWS roept de autoriteiten van Hanoi op om de criminaliteit tegen beren te bestrijden en een einde te maken aan berenfokkerijen. Bijna de helft van de overige 317 beren worden nog op boerderijen gehouden. Dierenmanager van Bear Sanctuary Ninh Binh, Emily LIoyd zegt:

“De reddingsmissie was een succes en alles verliep volgens plan, dankzij het harde werk en de toewijding van ons team. De terugreis was lang en stressvol voor de beren, hoewel we hebben geprobeerd het ze zo comfortabel mogelijk te maken. Nu zijn ze veilig in het reservaat en hebben ze het naar hun zin, met zachte bedden, gezond voedsel en medische behandeling. Ze hebben last van een uitgebreide lijst met kwalen die bij galberen voorkomen, dus we hebben nog veel werk te doen. De eerste maanden zullen ze intensief worden verzorgd. Hopelijk kunnen ze snel genieten van een beter leven.”

Negen Aziatische zwarte beren gered uit galboerderijen Vietnam
Bear Sanctuary Ninh Binh | Foto: screenshot video FOUR PAWS International/YouTube

Forse krimp fokkerijen

Sinds 2005 is het aantal beren dat op boerderijen wordt gehouden gedaald van 4.300 tot 317. Zo hebben inmiddels 40 van de 63 provincies geen berenfokkerijen meer. De hoofdstad Hanoi blijft de grootste hotspot voor berenboerderijen. In deze regio bevinden zich zo’n dertig boerderijen. Coördinator berenprojecten FOUR PAWS, Magdalena Scherk-Trettin zegt:

“Alle beren die nog steeds op berenboerderijen in Vietnam worden gehouden lijden. Ze leven in wrede omstandigheden. Ondanks dat het winnen van gal illegaal is, gebeurt het nog steeds. De beren zitten opgesloten in metalen kooien, vaak niet groter dan de beer zelf, op een rij in donkere schuren zonder enig zonlicht. Beren moeten kunnen rondlopen, klimmen, graven en zwemmen. De overgebleven beren in Vietnam hebben nog steeds een kans op een beter leven, maar alleen als alle provinciale autoriteiten zich volledig inzetten om een einde te maken aan de berenboerderijen in het land. Om dit te bereiken moet vooral Hanoi zich inzetten.”

Rand van lokaal uitsterven

Aziatische zwarte beren zijn inheems in Vietnam en staan op de rand van lokaal uitsterven als gevolg van stroperij en de illegale handel in wilde dieren. De vraag naar hun delen blijft bestaan. Uit recent onderzoek blijkt dat consumenten van berengal in Vietnam bereid zijn over te stappen op niet-dierlijke producten voor de behandeling van kwalen, zoals kruidenalternatieven en westerse medicatie.

Negen Aziatische zwarte beren gered uit galboerderijen Vietnam
Foto: screenshot video FOUR PAWS International/YouTube

FOUR PAWS werkt sinds 2017 samen met lokale partners om zoveel mogelijk beren te redden. Met het berenopvangcentrum in Ninh Binh steunt de organisatie de Vietnamese overheid om bij te dragen aan een einde van de berenfokkerij in Vietnam en een thuis te bieden aan beren die gered zijn. Ninh Binh is naast een opvang, ook een bewustwordings- en educatiecentrum voor het behoud van wilde dieren in Vietnam. Met de pas geredde beren leven er nu 48 Aziatische zwarte beren. Scherk-Trettin zegt:

“Ons ervaren team zal ervoor zorgen dat alle negen nieuwkomers alle zorg krijgen die ze nodig hebben om te herstellen van hun lijden uit het verleden. We hebben al 18 beren uit de provincie Binh Duong gered, wat laat zien dat de provincie hard werkt aan het regeringsdoel om de kweek van galberen in Vietnam geleidelijk uit te bannen. Met elke geredde beer zijn we een stap dichter bij het definitieve einde van berenfokkerijen in Vietnam. We kijken uit naar de dag waarop de laatste beer uit de laatste berenboerderij zal worden gered.”

Bronnen:

#GNvdD: 101 Aziatische zwarte beren in China gered van berengalindustrie

©AnimalsToday.nl Jane Sauer