Zeker 550 varkens zijn omgekomen in de Duitse deelstaat Beieren, nadat een Nederlandse vrachtwagen met maar liefst 900 varkens aan boord bij wegwerkzaamheden een betonnen afzetting raakte en kantelde. Nog eens 150 varkens zijn ter plekke afgemaakt om ze uit hun lijden te verlossen.
De Beierse politie meldt dat de chauffeur (34) en diens bijrijder (42) gewond raakten en naar het ziekenhuis zijn gebracht. Het vermoeden bestaat dat de bestuurder onwel is geworden ter hoogte van Abtswind, gelegen tussen Würzburg en Neurenberg. Daar vinden wegwerkzaamheden plaats en moet het verkeer afbuigen, maar de vrachtwagen met 900 varkens aan boord raakte een betonnen afzetting en kwam op zijn zijkant terecht.
Door de klap kwamen direct 550 varkens om het leven. Nog eens 150 varkens zouden door slagers uit hun lijden verlost zijn, nadat ze door dierenartsen waren gezien, zo meldt Nu.nl. De overlevende varkens zijn door de brandweer met bluswater gekoeld. Ook in Beieren is het warm met temperaturen rond 30 graden.
.
900 varkens, 700 dood
Op Nu staan opvallend kritische lezersreacties met betrekking tot het langeafstandstransport en de hoge temperaturen waarbij dieren worden vervoerd:
“En weer zoveel dierenleed. Een Nederlandse vrachtwagen. Waar ging de rit met al die varkens dan wel niet naar toe? Naar Italië voor de parmaham, wat daarna weer ook naar Nederland wordt gebracht? Persoonlijk vind ik dit vreselijk 😢” (Jose_Boas)
“700 varkens in en vrachtwagen met deze hitte. Je kunt jezelf afvragen of dit nog iets met dierenwelzijn te maken heeft. Ik eet graag een stukje vlees, maar consumeer alleen lokaal. Ik vind het ronduit belachelijk dat er zo met dieren geen en weer gesleept wordt om het maar zo goedkoop mogelijk te houden.” (Zwitserleven)
Lokaal produceren en consumeren wordt steeds vaker belangrijk gevonden door consumenten. Dit als tegenhanger van voedingsmiddelen met een enorme CO2 en stikstof voetafdruk, gepaard gaande met veel dierenleed, zoals de genoemde parmaham:
“Lokaal produceren, eten wat het seizoen brengt, direct van de boer naar de consument, natuurinclusieve landbouw en een prijs die door de boer wordt bepaald, niet door de wederverkopers.”
Het klinkt ideaal en geeft aan hoe hard Nederland verstandige boeren nodig heeft om een nieuwe houdbare bedrijfsvorm te vinden waar iedereen trots op kan en mag zijn. Maar de belangen zijn groot en de lobby sterk. Een eerlijke en houdbare toekomst voor de Nederlandse boer die met hart en ziel het beroep uitoefent wordt mede tegengehouden door ‘de jongens’ die hun exportbelangen bedreigd zien, zoals 900 levende varkens op transport naar het zuiden van Europa. Daarover zijn de critici heel duidelijk, want dát is geen houdbare bedrijfsvorm meer:
“Stoppen met die waanzin.”
Bron:
- Nu.nl
- Lees ook:
.
©AnimalsToday.nl