Bij 43 procent van de Nederlandse sterrenrestaurants staat nog foie gras op de kaart, blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. De productie van deze vervette eenden- of ganzenlever is zeer dieronvriendelijk en in Nederland verboden. De dierenwelzijnsorganisatie roept de sterrenrestaurants op om foie gras nog vóór de feestdagen van het menu te schrappen.
Wakker Dier onderzocht de menukaarten van de 125 Nederlandse sterrenrestaurants en trof daar in 54 gevallen foie gras aan. Dit product is vooral populair tijdens de feestdagen en staat ook wel op de kaart als ‘ganzenlever’ of ‘eendenlever’. Anne Hilhorst van Wakker Dier:
“Deze restaurants staan bekend om hun hoge kwaliteit. Maar dit vreselijke product is verre van sterwaardig.”
Een ellendig bestaan
Een foie gras-lever is zes tot tien keer zo zwaar als normaal. Hiervoor ondergaan eenden en ganzen dagelijks dwangvoeding; een zeer pijnlijke en stressvolle praktijk die bovendien kan leiden tot geperforeerde slokdarm. Ook worden de dieren vaak dagenlang in kleine draadgazen kooien gehouden, waarbij ze regelmatig gebroken vleugels oplopen.
Productieverbod
Vanwege dit dierenleed is de productie van foie gras in Nederland verboden. Maar we importeren het nog wel. En consumeren jaarlijks tienduizenden kilo’s, vooral in restaurants. Hilhorst: ”
Het is van de zotte dat je in Nederland geen foie gras mag produceren, maar het wel doodleuk als delicatesse op de kaart kunt zetten.”
Nederlandse sterrenrestaurants
Wakker Dier schrijft deze week de Nederlandse sterrenrestaurants aan die nog foie gras op het menu hebben staan. De restaurants ontvangen ook het nieuwe spel Ganzenleverbord. Dit bordspel is gebaseerd op het oudhollandse Ganzenbord en geeft een inkijkje in het leven van een foie gras-gans. Hilhorst:
“Dierenleed is geen spelletje. Maar we willen hiermee de sterrenchefs overtuigen om deze feestdagen iets anders op het menu te zetten.”
Jarenlange campagne
Wakker Dier voert al langer campagne tegen foie gras. Mede hierdoor stopten supermarkten, groothandels en veel Nederlandse sterrenrestaurants al met de verkoop. De dierenwelzijnsorganisatie heeft de overheid ook herhaaldelijk opgeroepen tot een importverbod maar hieraan is geen gehoor gegeven.
Bron:
- Persbericht Wakker Dier
©AnimalsToday.nl
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?