Van de konikpaarden uit de Oostvaardersplassen die in maart naar Spanje werden gebracht is een groot deel erg mager, vermoedelijk door een parasiet. De groep koniks in het Spaanse natuurgebied Atapuerca moet tot op heden bijgevoerd worden door aanhoudende droogte, maar van honger is geen sprake.
Sinds de konikpaarden in Spanje aankwamen is er uitbreiding geweest met 12 veulens. Van de 41 paarden zijn er 28 erg mager, de rest is in goede doen. De zieke paarden hebben waarschijnlijk een parasiet opgelopen, zo vermoedt de beheerder van natuurgebied Atapuerca in Noord-Spanje. Sinds de paarden uitgezet werden is het erg droog geweest in het gebied, waardoor er te weinig voedsel is. De paarden worden echter ruim bijgevoerd, aldus terreineigenaar Eduardo Cerdá, dus de vermagering komt niet door een voedseltekort. Een dierenarts gaat de paarden onderzoeken.
Hulp afgewezen
De Nederlandse Annemieke van Straaten van de gelijknamige Stichting Anemieke, die erg begaan is met het lot van de koniks in de Oostvaardersplassen, volgt de dieren op de voet. Ze is begin deze week in Spanje gaan kijken, zo schrijft de Stentor. Haar stichting betaalt de kosten van het medisch onderzoek naar de zieke paarden, maar gevreesd wordt dat bij aanhoudende droogte de kosten voor de beheerder om de paarden bij te voeren niet meer op te brengen zijn.
Eduardo Cerdá heeft aangeklopt bij Staatsbosbeheer om hulp, omdat in korte tijd de kudde enorm is uitgebreid en dat levert nu problemen op. Staatsbosbeheer laat echter weten dat bij het overbrengen naar Spanje een vrachtwagen hooi is meegegeven omdat ze naar een droog gebied verhuisden, maar dat de verantwoordelijkheid voor de paarden nu in Spaanse handen ligt. Woordvoerder Joke Bijl van Staatsbosbeheer zegt tegen De Stentor:
“Zij zijn nu eigenaar en dus ook verantwoordelijk voor de dieren. Ze moeten zich ook aan de geldende wet- en regelgeving
houden.”
Onderstaande reportage over de koniks in Spanje is van RTL Nieuws:
–
–
Tweede groep naar Wit-Rusland
Vanochtend is ook de tweede groep van 50 koniks vertrokken naar Wit-Rusland, die sinds half juni binnen de vangkraal stonden in de Oostvaardersplassen. Deze paarden werd de bij wet verplichte beschutting tegen extreme weersomstandigheden (zoals de brandende zon) onthouden en dat leidde tot dubbele aangifte tegen Staatsbosbeheer. Het oordeel van de NVWA dat de paarden in goede conditie waren bleek voldoende om te Nederlandse wetgeving te negeren. Vorige week vertrok het transport met de eerste groep van 50 koniks uit de OVP naar Wit-Rusland.
In Wit-Rusland en Spanje worden de paarden als grote grazers ingezet om de vegetatie van natuurgebieden kort te houden, waarmee het karakter van de landschappen behouden blijft. In Noord-Spanje zijn de dieren uitgezet in een omheind, open bosgebied van 175 hectare, met heidevelden en ondergroei van gras.
- Lees ook:
Konikpaarden OVP krijgen geen wettelijk vereiste beschutting
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel