Danone gaat maar liefst 4.500 Nederlandse en Duitse koeien naar Rusland exporteren. De Holstein melkkoeien moeten 45.00 kilometer op transport om uiteindelijk op een boerderij in Tjoemen in West-Siberië te eindigen.
Doel is de prijzen voor melk in Rusland terug te dringen. De prijzen zijn dit jaar met 14 procent gestegen, onder andere omdat Vladimir Poetin een importverbod voor kaas uit Nederland, Frankrijk, Duitsland en Italië heeft ingesteld. Dit als tegenreactie op de Westerse boycot.
#StopTheTrucks
Danone trekt zich klaarblijkelijk niets aan van de 1 miljoen Europeanen die de petitie ‘Stop The Trucs’ tekenende en daarmee protesteren tegen het dierenleed tijdens verre veetransporten. Zij steunen een Europees verbod op langeafstandstransporten en tekenden de #StopTheTrucks petitie van Eurogroup for Animals, een samenwerkingsverband van 54 internationale dierenbeschermingsorganisaties, waaronder Compassion in World Farming (CIWF).
Jaarlijks worden miljoenen Europese dieren over lange afstanden getransporteerd binnen de EU en naar landen daarbuiten. De omstandigheden zijn vaak zeer dieronvriendelijk; dieren staan doorgaans dagenlang dicht op elkaar gepakt in volle vrachtwagens en schepen, en komen veelal uitgeput, hongerig, dorstig, soms gewond of zelfs dood aan op de plaats van bestemming.
De 1 miljoen ondertekenaars van de petitie, waaronder 47.225 Nederlanders, eisen een maximale transportduur van 8 uur, strengere controles tijdens transporten zowel op de weg als over zee, en betere bescherming van Europese dieren ook buiten de EU.
Routinematig dierenleed
Recent undercoveronderzoek van de #StopTheTrucks campagne toont extreem dierenleed van Europese runderen uit onder andere België, Frankrijk en Ierland, die naar landen buiten de EU worden getransporteerd, zoals Turkije, Israël en Libanon. De beelden tonen onder andere hoe Europese stieren aan één poot worden opgehangen alvorens onverdoofd te worden geslacht, het routinematig gebruik van elektrische prikstokken op Europese koeien, en uitgeputte en volledig in uitwerpselen besmeurde dieren op transport naar Turkije. Volgens het gerechtshof van de EU gelden de EU regels voor dieren op transport ook in landen buiten de EU. Het onderzoek toont aan dat Europa deze regels geenszins handhaaft.
Kamervragen
De Partij voor de Dieren heeft inmiddels vragen gestel over het transport. De partij heeft niet alleen vragen over dierenwelzijn gesteld maar ook of de massale export van Holstein koeien verband houdt met de pogingen Nederland te laten voldoen aan de fosfaatreductieregeling. Ook wil zij weten of er sprake is van exportsubsidies of restituties.
Bron: Volkskrant ©AnimalsToday.nl