Hopperzuiger Fairway van Boskalis was 12 dagen onderweg van Singapore naar de Nieuw-Zeelandse haven Lyttelton toen er aan boord een kat werd ontdekt. Het vermoeden bestaat dat het zwarte dier opgesloten zat in een van de containers aan dek. Drie dagen voor aankomst werd de verstekeling door de kapitein overboord gegooid.

Boskalis
Nederlandse Boskalis kapitein gooit kat overboord | Foto (illustratief): publiek domein

Animal Rights werd getipt door dierenrechtenactivisten in Nieuw Zeeland, omdat het om een Nederlands schip gaat (onder de vlag van Cyprus) met een Nederlandse kapitein van een Nederlands bedrijf, en heeft contact gehad met de bemanning. Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen:

“Dit is een extreme vorm van dierenmishandeling die niet onbestraft mag blijven.”

Scheepsmascotte
De kapitein zou de bemanning al na de ontdekking van de verstekeling de opdracht hebben gegeven om zich van het dier te ontdoen, maar deze weigerde dit. De kat werd gevangen in een kooi die door een van de bemanningsleden was gemaakt om bij aankomst het dier te kunnen overhandigen aan de MPI (Ministry for Primary Industries) voor quarantaine. De bemanning was van plan het dier daarna een thuis te bezorgen. Ze noemde de kat ‘Lucky’ en deze groeide uit tot de scheepsmascotte. De families van de bemanning thuis leefde via sociale media met de lotgevallen van het dier mee.

Vrijdag 24 augustus, drie dagen voor aankomst in Lyttelton werd de bemanning geïnformeerd dat ‘men’ zich van de kat had ontdaan. De kapitein en de zuigbaas, beide met de Nederlandse nationaliteit, werden vroeg op een ochtend door een Nieuw-Zeelands bemanningslid gezien met de kat in de kooi op weg naar het achterschip; ze kwamen zonder kat terug.

Boskalis
Foto: Factcheckandco/Wikimedia

Verdronken
De bemanning was begrijpelijkerwijs ontdaan. Ze gaan er van uit dat de kat met kooi en al overboord is gegooid en zo op een vreselijke manier door verdrinking aan zijn einde gekomen is. De dekbemanning maakte tijdens een discussie in de messroom aan de kapitein duidelijk dat ze zeer ontstemd waren over deze handelswijze.

Kapitein Marco de Bruin verkeerde blijkbaar in de veronderstelling dat hij vanwege de strenge eisen bij aankomst in Nieuw Zeeland problemen zou krijgen vanwege de kat. De suggestie om zich van het dier te ontdoen zou zijn gedaan door Atlas Marine manager David Bishop, de vertegenwoordiger van Boskalis in Nieuw Zeeland voor dit project. Erwin Vermeulen:

“Mogelijke complicaties bij aankomstformaliteiten rechtvaardigt natuurlijk op geen enkele wijze het overboord gooien van een levende kat. Deze handelswijze toont een gebrek aan respect voor niet-menselijke levende wezens.”

Een woordvoerder voor Biosecurity New Zealand, onderdeel van MPI, liet nieuwswebsite Stuff weten dat vanwege bioveiligheidsmaatregelen het dier gevangen moest zijn voor aanmeren, maar niet gedood hoefde te worden.

‘Morele monsters’
Geconfronteerd met de woede van zijn bemanning was ook de kapitein zelf volgens de berichten ontdaan over zijn eigen daad. Animal Rights directeur Susan Hartland:

“Ook normaliter vriendelijke, sympathieke mensen kunnen morele monsters worden wanneer een dierenleven in de weg staat van eigenbelang of gemakzucht.”

In mei 2015 paste Nieuw Zeeland haar Animal Welfare Act uit 1999 aan met de Animal Welfare Amendment Act (No. 2) dat dieren erkent als ‘sentient’, met gevoel dus, en de eis dat daar naar gehandeld dient te worden. De locale SPCA (Society for the Prevention of Cruelty) onderzoekt de zaak en Biosecurity New Zealand wacht deze uitkomst af.

#GNvdD: Galago Edwin opgevangen bij AAP (video)

Maatregelen
Animal Rights verwacht van Boskalis volledige openheid met betrekking tot deze gebeurtenis, dat gepaste maatregelen worden genomen tegen de dader(s) en dat beleid wordt ontwikkeld om herhaling te voorkomen. Er moet net als voor menselijke verstekelingen eenduidig beleid komen over hoe respectvol met niet-menselijke verstekelingen om te springen, zoals recent op een positieve manier gebeurde met een galago, die meeliftte van Tanzania naar Vlissingen. Dit dier, Edwin gedoopt, had meer geluk dan Lucky en werd opgevangen door Stichting AAP.

Persbericht Animal Rights