Het Spaanse ministerie van Landbouw, Visserij en Voedsel is in mei 2023 al door Nederlandse autoriteiten ingelicht over een met tuberculose (tbc) besmette Java-aap bestemd voor dierproeven. Onderzoek van Animal Rights toont dat aan. Demissionair minister Adema van LNV heeft dit echter niet met de Tweede Kamer gedeeld, tot grote woede van de Partij voor de Dieren, die Kamervragen stelde. Tuberculose is een gevaarlijke ziekte die van dier op mens kan overspringen.
De met tbc besmette aap was door een Nederlandse apenhandelaar met een groep andere apen uit Vietnam gehaald, om als proefdier ingezet te worden. De apen zijn vervolgens via Nederland doorverkocht naar proefdiercentra in meerdere Europese landen, waaronder Spanje. Na de waarschuwing bleken meerdere apen in Spanje positief te testen op tuberculose en zijn ondertussen gedood. De Spaanse autoriteiten hebben dit naar buiten gebracht. In Nederland zwijgt demissionair minister van Landbouw Piet Adema in alle talen.
Tuberculose is een zoönose
Tuberculose is een infectieziekte. Je krijgt tbc door een bacterie. Als de bacterie in je lichaam komt, kun je ernstige infecties (ontstekingen) krijgen, vaak in de longen. In Nederland komt tbc weinig voor. De ziekte is een zoönose: tuberculose kan van dier op mens overspringen. Dit is dus niet alleen een groot gevaar voor de apen, maar ook voor de algehele volksgezondheid.
.
.
Hoe kan het dat de demissionair minister Piet Adema de Tweede Kamer niet heeft ingelicht over dit potentieel gevaar voor tbc in Nederland? De Partij voor de Dieren reageerde fel op het bericht van Animal Rights en heeft Kamervragen gesteld. De partij roept de minister ter verantwoording over het stilhouden van deze informatie voor de Tweede Kamer en eist dat de apenhandelaar in kwestie zo snel mogelijk de deuren sluit. PvdD-Kamerlid Ines Kostić zegt hierover:
“Het is onbestaanbaar dat de Tweede Kamer niet is geïnformeerd dat tuberculose rondging bij een Nederlandse apenhandelaar. Dit is bovendien het zoveelste bewijs dat we moeten stoppen met het verslepen van dieren over de hele wereld.”
.
Aantal dierproeven stijgt opnieuw, ondanks beloftes overheid
.
PvdD-Kamerlid Ines Kostić vervolgt:
“Niet alleen zijn dierproeven meestal overbodig en onzinnig, maar de Tweede Kamer is het er ook nog eens al lang en breed over eens dat we snel moeten stoppen met proeven op apen. Het slaat dan ook nergens op dat de apenhandel onverminderd doorgaat. De Partij voor de Dieren blijft zich natuurlijk inzetten voor een einde aan alle dierproeven.”
De NVWA heeft er lak aan
Deze kwestie roept alleen maar vragen op voor demissionair minister Adema. Klopt het dat dit apenhandelaar Hartenlust uit Tilburg betreft? Hoe is er dan vervolgens met de uitbraak van tuberculose in Tilburg omgesprongen? Waarom is er in Nederland verder geen ruchtbaarheid aan dit ernstige gevaar voor de volksgezondheid gegeven? Medewerkers van dit bedrijf begeven zich na werktijd gewoon onder de mensen. De kans op besmetting is dan groot. Apen zouden eerst in quarantaine moeten. Hoe kan het dan zo zijn dan besmette apen toch worden geëxporteerd vanuit Nederland? Zijn er met tbc besmette dieren naar andere landen dan Spanje verscheept? Is dit de eerste keer dat dit gebeurt? De lijst met vragen is eindeloos.
.
Proef met mobiel slachthuis geflopt, NVWA misleidt Tweede Kamer
Openheid ver te zoeken
De handel in apen als proefdieren is een schimmige handel. Het is bijna onmogelijk om via de NVWA antwoorden op vragen te ontvangen. De NVWA werkt al jaren transparantie over de dierproeven-industrie tegen, door informatieverzoeken via de Wet open overheid (Woo) tegen te werken. En als ze eindelijk wél informatie verstrekken is de leesbaarheid summier door de zwarte lak. Het wachten is nu op demissionair minister Adema en zijn antwoorden op de Kamervragen van de PvdD. Hij zal openheid moeten verschaffen over het welzijn van de apen die mogelijk met uberculose besmet zijn en de risico’s daarvan voor mensen.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Mariska van Geelen