Het aantal meldingen van stropers in Nederland is opnieuw toegenomen. Vorig jaar ging het om 3506 meldingen en dit jaar om 3663. Dit zijn alleen de incidenten waar melding van is gemaakt. Volgens boswachters liggen de werkelijke cijfers vele malen hoger en gaat het om tienduizenden dieren per jaar, waaronder edelherten, reeën en wilde zwijnen. Dat blijkt uit een uitzending van het programma Netwerk.
De oorzaak is dat het aantal zogenaamde groene Boa’s (buitengewoon opsporings ambtenaren) dramatisch is teruggebracht. In 2000 waren er nog 1000 groene Boa’s, afgelopen jaar waren dat er nog maar 400. Door deze afname zijn er natuurgebieden ontstaan waar geen toezicht meer is en waar stopers ongestoord hun gang kunnen gaan. Daarbij is de stroperij net zoals je dat in het buitenland ziet gebeuren steeds meer in handen is van de georganiseerde criminaliteit.// //
Nu ook nog Staatsbosbeheer 200 van de bijna 1000 banen gaat schrappen uitwegens bezuinigingen, krijgen de stropers nog meer vrij spel.
Het politiekorps Noord- en Oost-Gelderland heeft de afgelopen maand de noodklok geluid en een brief naar het Ministerie van Veiligheid en Justitie en aan de Provincie Gelderland geschreven. Het korps verwacht dat het aantal toezichthouders alleen maar verder zal afnemen.
De Partij voor de Dieren heeft inmiddels kamervragen gesteld en ook PvdA en VVD hebben minister Opstelten van Veiligheid en Justitie om opheldering gevraagd.
Bekijk hieronder de uitzending van Netwerk:
Bron: Reformatorisch Dagblad ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Bij Staatsbosbeheer wordt niet alleen het aantal BOA’S sterk teruggebracht, maar ook het aantal bomen in de bossen van dit staatsbedrijf. Over anderhalve week begint namelijk de ‘dunning’ van het bos op het ‘Springendal’ in Overijssel. Dit is een schitterend natuurgebied met tientallen grafheuvels en prachtige oude bossen. Als je over het Springendal loopt en het aantal bomen ziet die geblest zijn (gemarkeerd voor de kap) schrik je je dood. “Een dunning is een selectieve kapping die wordt uitgevoerd om de blijvende bomen meer ruimte te geven. Het is een nabootsing van de natuurlijke stamtalvermindering. Bij een dunning laat de beheerder dan net die bomen staan die het meest gewenst zijn, en hinderende buren worden weggezaagd. De dunning stuurt zo de concurrentie om licht tussen de bomen” (bron: Ecopedia). Echter wat er hier gaat gebeuren is geen dunning meer maar een regelrechte verwoesting van een (deels-) beschermd natuurgebied! Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat het hier niet meer om dunning gaat, maar dat er massaal gekapt wordt uit commercieel oogpunt. Kan hier misschien eens wat aandacht aan worden gegeven????
Als de tijden slechter worden, moet het onnozele dier er voor boeten, vreselijk!!!