Te midden van de COVID-19 crisis gaat de import van tienduizenden Ierse kalveren onverminderd door en worden dierenwelzijnsregels overtreden. Dit blijkt uit recent onderzoek van Eyes on Animals, L214 en Ethical Farming Ireland.
De organisaties voerden in maart verschillende inspecties uit van Ierse kalverentransporten onderweg naar Nederland. De transporten werden gevolgd, rij- en rusttijden werden vastgelegd en de behandeling en conditie van de kalveren werden gedocumenteerd.
Risico op verspreiding COVID-19
Terwijl meer en meer landen een lockdown aankondigen, landsgrenzen worden gesloten en mensen wordt opgedragen sociaal contact te vermijden, gaat de export van kalveren vanuit Ierland naar Nederland gewoon door. De kalverentransporten doen in totaal vier landen aan: Ierland, Frankrijk, België en eindbestemming Nederland. Ze leggen daarbij 2.000 kilometer af en zijn meer dan 50 uur onderweg. Het risico op verspreiding van het COVID-19 virus is aanzienlijk; het virus kan zich mogelijk verspreiden via de truck en de dieren, maar vooral via de vele mensen die bij deze handel betrokken zijn; Ierse melkveehouders, veehandelaren, chauffeurs, dierenartsen, douanebeambten, medewerkers op de rustplaatsen en de Nederlandse kalverenhouders.
De kalveren zijn bovendien niet van direct belang voor de voedselvoorziening – ze worden in Nederland namelijk eerst 6-8 maanden vetgemest. Voordat ze in de voedselketen terecht komen is er ruim een half jaar verstreken.
Mishandeling en overtreding transporttijden
De kalveren zijn slechts enkele weken oud en kunnen daarom alleen melk drinken. Omdat er op de trucks geen melk kan worden gegeven, mogen de dieren wettelijk gezien maximaal 19 uur lang vervoerd worden. De organisaties legden vast dat deze reistijd bij transport vanuit Ierland structureel overschreden wordt: de kalveren zitten 23-29 uur aaneengesloten in de truck voordat ze op de rustplaats in Frankrijk aankomen.
Ook op de rustplaats werden overtredingen geconstateerd. Kalveren werden met stokken geslagen en geschopt.
Secret footage shows calves from Ireland beaten and kicked in France | Animal welfare | The Guardian https://t.co/fcPErcG9l2
— Eyes on Animals (@Eyes_on_Animals) April 2, 2020
Een kalf dat niet meer kon lopen, werd aan de poten over de grond gesleept. Dit wangedrag is het trieste gevolg van de enorme tijdsdruk. Een paar medewerkers moeten in korte tijd duizenden dieren voeden. Dit zorgt voor frustratie en ongeduld.
Lesley Moffat, directeur van Eyes on Animals:
“Het is stuitend dat deze handel, die niet essentieel is voor onze voedselvoorziening, om puur economische redenen toegestaan blijft, zelfs als deze in strijd is met EU-wetgeving en er een pandemie gaande is. Europa en haar lidstaten nemen hiermee onnodig risico over de ruggen van mens én dier.”
Eyes on Animals, L214 en Ethical Farming Ireland, riepen vorige week samen met 35 andere organisaties in een open brief aan de Europese Commissie op om een einde te maken aan transporten van dieren langer dan 8 uur, transporten over zee en transporten naar derde landen.
Lees hier de oproep.
Ook zijn de organisaties een petitie gestart.
Watch the video and please sign the petition! Thank you. / Eyes on Animals and L214 documented livestock trucks #calves #livetransport #convid19 https://t.co/JkGthYIMdw
— Eyes on Animals (@Eyes_on_Animals) April 2, 2020
Bron:
- Persbericht Eyes on Animals
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
4 Comments
Comments are closed.
Walgelijk dat dit gebeurt
Zo zie je maar dat sommige mensen totaal geen respect meer voor dieren hebben en zich er niks van aantrekken van het coronavirus. Zou strafbaar moeten zijn hoe ze de dieren verder blijven behandelen op zo een manier
Onvoorstelbaar dat dit allemaal gebeurt.
Ook los van corona vind ik het onbegrijpelijk dat dit plaats vindt en steeds maar door gaat.
Als er al dieren gemaakt worden om te vermoorden. in stukken te hakken en op te eten, zorg dan in ieder geval dat alles op één plaats gebeurt. Dus fok, geboorte, opgroeien(vanzelfsprekend onder fatsoenlijke, waardige en zo veel mogelijk natuurlijke omstandigheden), en slacht,.
Dat bespaart enorm veel zinloos gesleep met al die dieren, en daarmee automatisch heel veel leed, maar ook heel veel kosten en milieuvervuiling.
Stop het gezeul met dieren, zeker als ze nog bij moeder horen en ZEKER nu met corona!!!