De grootste ijsschots te wereld, A-68A, zoals wetenschappers de ijsberg nu noemen, is in kleinere stukken gebroken. Hiermee is een natuurramp voorkomen en zijn de vele dierensoorten op het eiland Zuid-Georgië voor nu veilig.
Een vervolg met goede afloop
Twee maanden geleden koerste ijsberg A-68A af op het eiland in de Zuid-Atlantische Oceaan. Wetenschappers waarschuwden dat er een kans van 50 procent was dat de ijsschots het eiland zou raken. Het zou desastreus zijn voor de vele pinguïns, zeeolifanten en pelsrobben die dit eiland hun thuis hebben gemaakt. De ijsberg had toen nog een afmeting van 4.200 vierkante kilometer, ongeveer zo groot als de provincie Noord-Brabant. Maar er is goed nieuws. Het grootste afgebroken brok heeft nu nog maar een omvang van zo’n 2.450 vierkante kilometer. Dat komt doordat het ijs in warmer water terecht is gekomen en daardoor sneller kon smelten. Sterke stromingen zorgden ervoor dat de overgebleven stukken ijs bijna 180 graden omdraaiden. Dit neemt veel van de angst weg die wetenschappers en natuur- en dierenliefhebbers hadden toen ze het nieuws voor het eerst hoorden.
Walhalla voor bedreigde dieren
Het eiland wordt ook wel ‘Island of Penguins’ (eiland van pinguïns) genoemd. Dit is omdat er meer dan drie miljoen pinguïns het eiland bewonen. De drie grootste pinguïnsoorten – de koningspinguïn, kinbandpinguïn en ezelpinguïn – brengen er hun jong groot.
Wetenschappers waren bang dat, als de ijsschots het eiland zou raken, deze pinguïns en andere dieren het niet zouden overleven. De komst van ijsberg A-68A zou ervoor gezorgd kunnen hebben dat de pinguïns geen toegang meer konden krijgen tot de zee. Dat zou betekenen dat ze niet meer op voedsel konden jagen. Naast de pinguïns zijn er ook pelsrobben, zeeolifanten en 78 andere vogelsoorten die zich huisvesten op dit eiland. Er zijn projecten op Zuid-Georgië die ervoor zorgen dat deze diersoorten worden beschermd en zo hun populatie weer kan groeien. In het begin van de 20e eeuw was er veel stroperij voor de vacht van de pelsrobben en waren er nog maar 400 in de wereld. Op dit moment zijn dat er 5 miljoen.
Is this the end of the #A68 A iceberg?
Short answer: YES.
For the long answer➡️ follow this thread!📷 @CopernicusEU #Sentinel1 capture of the various A-68 pieces on 1 February pic.twitter.com/DhYfpGwK0U
— ESA Earth Observation (@ESA_EO) February 3, 2021
Onzekere toekomst
Kleinere afgebroken delen van de oorspronkelijke ijsberg zwerven nog steeds door het water. Sommige grotere brokken koersen nog steeds af op Zuid-Georgië en zouden delen van het eiland kunnen blokkeren. Wetenschapper Ted Scambos van de Universiteit in Colorado zegt hier nu over:
“De ijsbergen blijven dwalen rond het eiland. Ze kunnen een korte tijd stilstaan … dagen, misschien weken. Daarna zullen ze verdwijnen, ze begeven zich namelijk in te warm water om te blijven bestaan in de grootte dat ze nu doen.”
Desondanks rapporteerde National Geographic vorige maand dat er snel zoetwater wordt verspreid door het smelten van deze kleine ijsbergen. Dat smeltwater mengt zich nu met het zoute zeewater rondom het eiland. Dat kan de zogenaamde warmtewisselaar in de wereld beïnvloeden. Deze wisselaar zorgt ervoor dat de circulatie van oceanen in de hele wereld goed verloopt. Door het smelten van de ijsbergen kan deze warmtecirculatie langzamer worden en dat kan van invloed zijn op de temperatuurverdeling en weerpatronen. Op langere termijn kan dit ervoor zorgen dat er meer ijsschotsen afbreken en in de oceaan terechtkomen. De natuur bevindt zich in een vicieuze cirkel. Voor nu zijn de dieren van Zuid-Georgië misschien de dans ontsprongen, maar het kwaad is nog niet geschied.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Maury Senden