In onze natuur leven steeds minder insecten. Dat werd al vermoed, maar het blijkt nu ook uit onafhankelijk onderzoek dat in opdracht van Natuurmonumenten is uitgevoerd. Als we het tij nog willen keren, is meer ruimte voor de natuur nodig in onze landbouwgebieden.
De uitkomsten schetsen een somber beeld over onze insecten in de natuur. Hun aantallen dalen fors. En dat is erg. Het is een grote aanslag op de kringloop van het leven. Insecten zorgen voor een gezonde bodem zodat planten kunnen groeien, bestuiven bloemen, bomen en gewassen en zijn onmisbaar als voedsel voor vogels en andere dieren.
Twee derde verdwenen
Eerder bleek al uit Duitse, Franse en Engelse onderzoeken dat het slecht gaat met de insecten in de natuur. Om ook een beeld te krijgen van de situatie in Nederland, heeft Natuurmonumenten wetenschappers van EIS (het Kenniscentrum Insecten) en de Radboud Universiteit insectentrends laten onderzoeken.
Twee langlopende studies van in totaal acht insectengroepen in natuurgebieden bij Wijster (Drenthe) en in natuurgebied Kaaistoep (Noord-Brabant) zijn uitvoerig geanalyseerd. De wetenschappers concluderen dat in 27 jaar tijd twee derde van onderzochte groepen verdwenen is. Enig luchtpuntje zijn de wantsen die stabiel zijn gebleven.
Afname van insecten omgerekend naar 27 jaar
- Haften 98%
- Kokerjuffers 93%
- Kevers 76%
- Loopkevers De Kaaistoep 92%
- Lieveheersbeestjes 57%
- Gaasvliegen 72%
- Macro-nachtvlinders 66%
- Wantsen 0%
- Loopkevers in Drenthe 1985-2017 69%
- Loopkevers in Drenthe 1995-2017 79%
Internationale trend
Het aantal onderzoeken over de neergang van insecten stapelen zich op. Uit Duits onderzoek blijkt dat zo’n driekwart van de insecten in de afgelopen 27 jaar is verdwenen. In Frankrijk zijn vogelsoorten die insecten eten sinds 2000 met 33 procent afgenomen.
Tijd voor actie
Het is tijd dat ons land flink op de schop gaat. Marc Van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten :
“De landbouw is een van de belangrijkste beheerders van ons buitengebied. Daar wordt jaarlijks zo’n tien miljoen kilo aan chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. We moeten toe naar biologische bestrijding. Het verbod op drie chemische middelen is een mooi begin, maar lang niet genoeg. Er is simpelweg meer ruimte nodig voor natuur in landbouwgebieden.”
Om dit te bereiken werkt Natuurmonumenten met boeren, wetenschappers, banken en bedrijven aan een Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Van den Tweel:
“Een gezonde landbouw betekent ook dat boeren die werken mét de natuur een eerlijke prijs voor hun product krijgen. En dat betekent dat we vanaf nu anders met ons land, ons landschap en onze landbouw moeten omgaan.”
Lees hier meer over het onderzoek. Meer weten over onze insecten en hoe je ze kan helpen? Kijk op natuurmonumenten.nl/insecten.
Persbericht Natuurmonumenten
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
We moeten af van die hele mono-cultuur met alleen maar aardappels verbouwen of mais of granen.
De landbouwboer moet weer verstand krijgen van planten en niet alleen bezig zijn met vergif strooien.
De mono-cultuur is de boeren oplegd door de overheid, maar daar moeten wij zo snel mogelijk vanaf, want planten worden sterker als er meer verschillende planten in de buurt staan en juist zwakker als ze allemaal hetzelfde zijn, geen concurrentie.