Er zijn weinig plekken op de wereld zó sprookjesachtig en wonderschoon als de Galápagoseilanden van Ecuador. Van de zacht-roze leguanen tot de reuzenschildpadden en van Pinzon tot de zwartpunt rifhaaien bij Floreana Island, het is allemaal even wonderbaarlijk en divers. Niet gek dus dat Charles Darwin hier 200 jaar geleden zijn revolutionaire evolutietheorie ontwikkelde. Maar de harde realiteit dwingt ook tot natuurherstel, want van die schoonheid is al veel verdwenen.
Tot op de dag van vandaag inspireert de natuur op de eilanden mensen tot nieuwe ideeën. Recent schreven Galápagos Nationaal Park directeur Danny Rueda Córdova en acteur en oprichter van Re:Wild, acteur Leonardo di Caprio, een artikel in The Guardian. Hierin beschrijven ze hoe ‘rewilding’ of ‘her-verwildering’ op de Galápagos als voorbeeld kan dienen voor herstel van het ecologisch systeem. Natuurherstel wordt vaak gezien als een strijd van de mens tegen de natuur, of/of, maar dit artikel pleit voor een andere opvatting: natuurherstel door integratie van de mens in zijn ecologische omgeving, waardoor er geen strijd ontstaat, maar samenwerking.
Het mooie van deze visie is dat er geen technische hulpmiddelen nodig zijn, maar dat onze bestaande wetenschappelijke kennis van wilde dieren en ecologische processen, samen met de kennis van inheemse bevolking die in de natuur leeft, leidt tot een betere balans tussen mens en natuur.
.
#GNvdD: Leonardo DiCaprio stopt 43 miljoen in herstel Galápagoseilanden
Reuzenschildpadden op Floreana Island
Op de Galápagos eilanden zijn verschillende voorbeelden van rewilding te vinden, waaronder de herintroductie van inheemse soorten ten koste van exoten. Hierdoor legde de inheemse reuzenschildpad van Pinzon enkele jaren terug na een eeuw afwezigheid weer eieren op het eiland. Nu is de soort geherintroduceerd op Floreana Island, en dat heeft geleid tot veranderingen in het ecosysteem. Plantensoorten keren terug of verdwijnen door het eetpatroon en de uitwerpselen van de schildpad, en het originele het savanne-achtige landschap is weer zichtbaar. Deze natuurlijke habitat voor mens en dier is beter bestand tegen klimaatverandering en zorgt voor een verhoogde waterkwaliteit in de omliggende oceaan.
.
Re:Wild in de Cariben
Re:Wild steunt het verwilderingsproject en werkt nauw samen met het Galápagos Nationaal Park en de lokale bevolking, die vanaf het begin nauw bij de plannen betrokken is geweest. En nu de pilot op Floreana succesvol is afgerond, gaan ze verder met vergelijkbare projecten op de andere eilanden in de Stille Oceaan, van Mexico tot aan Chili. Daarbij werken ze altijd samen met lokale partners, zoals Fundacio Jocotoco.
Daar stopt de ambitie van Re:Wild echter niet. Op vele plekken in de wereld houden zij zich bezig met het bevorderen van natuurlijk wildherstel. Zoals in Australië, waar herintroductie van de Tasmaanse duivel heeft geleid tot aanpassing in het ecologisch systeem en een verminderde vatbaarheid voor bosbranden. In Argentinië werd de jaguar gefaciliteerd, en bij het Indonesische eiland Lombok wordt gewerkt aan herstel van het koraalrif, dat bij aardbevingen moet leiden tot kleinere tsunami’s.
.
#GNvdD: Wilde Tasmaanse duivels geboren op vasteland Australië
Stop het gevecht tegen de natuur
Volgens de initiatiefnemers geven deze voorbeelden aan wat de natuur kan bereiken als wereldwijd met de natuur wordt samengewerkt: weelderige natuur en welvarende menselijke gemeenschappen die samenleven in een gebalanceerd ecosysteem. Di Caprio en Córdova concluderen:
“Wij zijn ervan overtuigd dat het antwoord op de klimaat- en biodiversiteitscrisis tegelijkertijd het meest basale én het meest radicale idee is: we herstellen de leefbare wereld door mét de natuur te vechten, niet ertegen.”
Bron:
- The Guardian
- Lees ook:
.
#GNvdD: Nieuw maritiem reservaat Hermandad bij Galapagoseilanden
©AnimalsToday.nl Laura Lancée
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?