Wetenschappers tonen lijst van belangrijkste beschermde gebieden
Het meest waardevolle natuurgebied ter wereld ligt in Colombia. Dat blijkt uit de lijst van de meest onvervangbare beschermde gebieden die de International Union for Conservation of Nature (IUCN) gisteren bekend heeft gemaakt. Voor deze lijst identificeerden wetenschappers 78 gebieden in 34 verschillende landen die cruciaal zijn voor het voortbestaan van soorten.
Het Sierra Nevada de Santa Marta Natural National Park in Colombia voert de lijst aan omdat hier veel bedreigde soorten leven die nergens anders ter wereld voorkomen, zoals verschillende soorten kolibries. Zonder dit beschermde gebied zouden ze uitsterven. In totaal leven in de 78 gebieden op de lijst ruim 600 soorten vogels, amfibieën en zoogdieren. Daarvan wordt de helft bedreigd.
Werelderfgoed
Veel van de gebieden op de lijst worden al door UNESCO erkend als gebieden met unieke, universele waarde. Echter, de helft van de gebieden – waaronder het Sierra Nevada de Santa Marta park – heeft nog geen status op de lijst van het Werelderfgoed.
“Toevoeging aan de lijst voor het Werelderfgoed zou enorm kunnen bijdragen aan de bescherming van de unieke biodiversiteit in deze gebieden”, aldus Soizic Le Saout, die de studie leidde.
Prioriteiten
De onderzoekers benadrukken dat goed management belangrijk is.
“Daar schort het helaas nogal eens aan, bijvoorbeeld omdat er onvoldoende geld wordt vrijgemaakt”, zegt Simon Stuart van IUCN. “Deze lijst helpt om prioriteiten te bepalen.”
De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science. De onderzoekers stelden de lijst samen met behulp van gegevens van de IUCN Rode lijst van bedreigde soorten en het wereldwijde archief van beschermde gebieden, de World Database on Protected Areas.
Persbericht IUCN
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?