De nieuwe Nederlandse natuurfilm WAD, over ons grootste maar tegelijk onbekendste natuurgebied, draait vanaf morgen in 90 bioscopen. WAD brengt het Nederlandse deel van het Waddengebied in beeld zoals we het nog nooit eerder zagen.

WAD
WAD – Overleven op de grens van water en land | Foto: screenshot video Wadfilm/YouTube

‘Overleven op de grens van water en land’ is de ondertitel van WAD, gemaakt door Ruben Smit Productions. Alles is gefilmd in het Nederlandse Waddengebied; van het Marsdiep tot de Eemshaven. De mens is bewust buiten beeld gehouden, maar de menselijke invloed is voor de oplettende kijker wel overal waarneembaar. De hoofdrolspelers zijn dieren, gefilmd in hun dagelijkse strijd om te overleven. En de ster is het Waddengebied als geheel, waar zelfs de hemel verrassingen heeft:

WAD
Noorderlicht boven de Terschelling, 7 maart 2014 | Foto: screenshot video Wadfilm/YouTube

5 jaar gefilmd
De crew, Melchert Meijer zu Schlochtern, Olivier Nijs, Ruurd Jelle van der Leij, Marjet Heins en Ruben Smit, heeft 5 jaar lang gefilmd in alle mogelijke zware omstandigheden, zoals sneeuwstormen op de wadden waarbij de drones uit de lucht vielen van de kou. Maar na het maken van de De Nieuwe Wildernis was de regisseur wel wat gewend.

Bekijk hieronder de trailer van WAD, en krijg een eerste indruk wat 5 jaar doorzettingsvermogen kan opleveren. De muziek is speciaal voor en tijdens de film gecomponeerd door Martin Fondse in samenwerking met Nynke Laverman, Sytse Pruiksma en Lavinia Meijer.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Werelderfgoed
WAD is de grootste Nederlandse natuurfilm ooit, gefilmd in 4k resolutie waardoor het beeld prachtig is in een bioscoop. De duur is 93 minuten, waarin de stem van Gijs Scholten van Aschat de kijker meeneemt naar ons eigen Unesco Werelderfgoed, waar we maar al te vaak niet bij stilstaan hoe bijzonder dat is.

Er is een apart educatieproject met speciaal ontwikkelde clips voor basisscholen en middelbare scholen gemaakt, en dat is gratis beschikbaar via deze link.

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel