Meer dan 53.000 mensen deden afgelopen weekend mee met de nationale Tuinvogeltelling, georganiseerd door de Vogelbescherming. In meer dan 35.000 tuinen werden 775.584 vogels geteld. Net als in voorgaande jaren staat de huismus op nummer één, op de tiende plaats eindigde de spreeuw, een soort die landelijk helaas sterk achteruit gaat.
De huismus is opnieuw het meest geteld. Reden dat deze soort het meest wordt gezien is het feit dat dit vogeltje in grote groepen leeft. Dankzij de tellingen is goed te zien dat de huismus in de grote steden sterk is afgenomen. In Amsterdam en Rotterdam eindigde de soort als tweede en in Den Haag zelfs als twaalfde. Verder in de top tien: koolmees en merel (2e respectievelijk 3e plaats).
Helaas wordt de spreeuw ieder jaar minder gezien in de Nederlandse tuinen. Uit nader onderzoek blijkt dat de spreeuw de afgelopen 30 jaar zelfs met 60% is afgenomen.
Wat wel heel erg opvalt is een recordaantal getelde tjiftjaffen. Door de zachte winter blijven veel vogels in Nederland hangen. Bij kouder weer zakken zij verder af naar het zuiden van Europa. Tijdens de telling zijn ook bijzondere soorten gezien, zoals een Siberische braamsluiper, langstaartroodmus en Oosterse tortel.
Ook leuk: in 1 op de 7 tuinen werd een grote bonte specht waargenomen en, dankzij het zachte weer, veel roodborsten, wintererkoningen en ijsvogels. in Amsterdam en Den Haag eindigden de stadsduif en de halsbandparkiet in de top tien.
Top tien tuinvogels:
1. Huismus: 177.187
2. Koolmees: 112.902
3. Merel: 87.277
4. Pimpelmees: 74.095
5. Vink: 74.052
6. Kauw: 56.047
7. Turkse tortel: 49.267
8. Houtduif: 41.212
9. Roodborst: 35.938
10. Spreeuw: 34.882
De actuele stand van zaken is te vinden op www.tuinvogeltelling.nl. Hier kunt uu ook de top 10 per provincie bekijken.
Bron: SOVON
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
De Huismus heeft Honger.
In Amsterdam en andere grote steden zijn er postcode-gebieden waar de Huismus ver onder nummer 1 staat. Daar hebben meerdere mensen mee gedaan aan de tuinvogeltelling, maar is er geen Huismus gespot.
Mochten er mensen zijn die dat graag anders willen hebben, kijk dan even hier wat je kunt doen: http://www.stichtingwittemus.nl/huismusVeelGesteldeVragen.html#zelfDoenVoorHuismus
mvg
Liset Karman
voorzitter
Huismusbescherming NL
Stichting Witte Mus
En dat terwijl de mussenstand behoorlijk is terug gelopen, kun je nagaan hoe slecht het ook met andere vogels gaat.
Vroeger had je in ieder dorp enorme groepen mussen en werden we zomers bedolven onder enorme aantallen huiszwaluwen en nu, kleine groepjes mussen en de huiszwaluw volledig verdwenen.