Zachte winterweer houdt vogels uit de tuinen.
Dit weekend hebben al meer dan 45.000 mensen in ruim 30.000 tuinen vogels geteld voor de Nationale Tuinvogeltelling. Het grootste citizen science evenement van Nederland wordt jaarlijks georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en SOVON Vogelonderzoek Nederland. In totaal waren er zondagmiddag zo’n 571.000 vogels geteld. Wat opvalt is dat er door het zachte winterweer minder vogels in de tuinen te zien waren. De huismus staat, net als in voorgaande jaren, op één.
Opnieuw staat de huismus op nummer één in de Nationale Tuinvogeltelling. Dat betekent niet dat deze vogel ook in de meeste tuinen is gezien: hij werd in minder dan de helft van de tuinen geteld. De reden dat deze vogel op één staat is omdat een huismus in grote groepen leeft.
De top-10 van 214 ziet er als volgt uit (stand zondag 18.00 uur):
1. Huismus
2. Koolmees
3. Merel
4. Pimpelmees
5. Vink
6. Kauw
7. Turkse tortel
8. Houtduif
9. Ekster
10. Spreeuw
Het zachte weer heeft duidelijk invloed op de telling. Er werden dit jaar beduidend minder vogels in de tuinen gezien dan in voorgaande jaren. In het buitengebied is door het milde weer nog veel voedsel beschikbaar, waardoor vogels niet genoodzaakt zijn voor hun voedsel naar de tuinen te trekken.
Het duidelijkst zien we dat bij de vink. Werd er vorig jaar gemiddeld 2,7 vink per tuin gezien, dit jaar bleef het aantal steken op 1,5. Bij de koolmees en pimpelmees zien we hetzelfde beeld.
Nog niet eerder zijn er zo weinig spreeuwen gezien, gemiddeld 0,7 spreeuw per tuin. Ook hier speelt het weer een rol: de spreeuwen zoeken hun voedsel nu in het buitengebied. Tegelijkertijd zien we het aantal spreeuwen door de jaren heen in de Tuinvogeltelling afnemen, een beeld dat overeenkomt met andere tellingen. Het toont aan dat het aantal spreeuwen in ons land aan het afnemen is. Hoe dat komt is niet helemaal duidelijk. Reden voor Vogelbescherming en Sovon Vogelonderzoek om dit jaar uit te roepen tot Jaar van de Spreeuw en door middel van onderzoek te achterhalen wat de oorzaken zijn.
De Tuinvogeltelling wordt elk jaar een steeds groter evenement. Vroege Vogels radio zond live uit vanuit het pand van Vogelbescherming. Gedurende het weekend was de telling regelmatig trending topic op Twitter, op Facebook stroomden de foto’s binnen en bij Vogelbescherming kwamen veel telefoontjes binnen van mensen die hun ervaringen wilden delen. De tuinvogelapp, ook te gebruiken na de Tuinvogeltelling, is inmiddels ruim 12.500 keer gedownload.
De cijfers betreffen een voorlopige uitslag. Mensen kunnen hun telling nog doorgeven tot maandag 20 januari 12.00 uur. De cijfers worden daarna gecorrigeerd door Sovon Vogelonderzoek, onder andere op onwaarschijnlijke aantallen en meldingen. Op www.tuinvogeltelling.nl is de actuele stand van zaken te zien. Hier is ook de top-10 per provincie te bekijken