In Californië is een nare huidziekte bij dolfijnen ontdekt, die hun hele lichaam bedekt met schilfers en wonden. Al sinds 2005 komt deze ziekte wereldwijd steeds vaker voor bij groepen dolfijnen langs de kust. Er lijkt nu echter een oorzaak te zijn gevonden: het verminderde zoutgehalte van het zeewater door klimaatverandering.

klimaatverandering
Nare huidziekte dolfijnen veroorzaakt door klimaatverandering | Foto: Liisa Havukainen/Wikipedia

De huidziekte werd voor het eerst gezien bij een groep tuimelaars – een zeer intelligente en sociale dolfijnsoort – nabij New Orleans na orkaan Katrina. Sindsdien werd de ziekte ook in andere Amerikaanse staten en Australië gerapporteerd. Wetenschappers van The Marine Mammal Center in Sausalito onderzochten deze gevallen samen met internationale collega’s en dat leidde tot een doorbraak. Zij constateerden dat de overeenkomstige factor het afgenomen zoutgehalte van het zeewater is. Door extreme stormen – met name na periodes van droogte – belanden er grote hoeveelheden zoetwater in de zee. Kustdolfijnen zijn gewend aan wisselingen in het zoutgehalte, maar zij kunnen te veel zoetwater niet verdragen.

Deze onderzoekers voorspellen dat door klimaatverandering eerder een toename dan afname van dit soort weersomstandigheden zal plaatsvinden. Als gevolg hiervan zullen uitbraken van deze huidziekte bij dolfijnen ook frequenter voorkomen. Dr. Pádraig Duignan, hoofdpatholoog bij The Marine Mammal Center:

“Deze verschrikkelijke huidaandoening doodt dolfijnen sinds orkaan Katrina en wij zijn verheugd dat we eindelijk het probleem hebben gevonden.”

Deze nieuwe kennis komt op een goed moment. Er is namelijk een ernstige uitbraak van de ziekte gaande bij de zeldzame en bedreigde Australische tuimelaars. Met deze informatie kunnen professionals de dieren eerder diagnosticeren en ook beter behandelen. Dit is van essentieel belang, omdat deze dolfijnen al lijden onder een afname van hun habitat en verslechterde levensomstandigheden.

Wetenschappers hopen dat de effecten van deze ziekte verzacht kunnen worden en dat het daarnaast wereldwijd mensen zal wakker schudden om deel te nemen aan de strijd tegen klimaatverandering.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap