Wat je allemaal wel niet te weten komt als je het gedrag van dieren bestudeert!
Wetenschappers hebben DE tip voor mannetjeskikkers die graag het hart van een vrouwtjeskikker willen veroveren, ga multitasken! De vrouwtjeskikkers schijnen er namelijk op te ‘kikken’ als een mannetje meerdere (let wel: lastige!) taken succesvol weet uit te voeren.
Onderzoekers aan de universiteit van Minnesota trekken deze conclusie nadat zij kikkers van de soort ‘Hyla chrysoscelis‘ (leuk woord voor galgje) bestudeerden. Van deze soort is bekend dat zij de vrouwtjes versieren door voor hen te zingen. Ze produceren bij dit ‘zingen’ geluiden die uit zo’n 20 tot 40 trillingen bestaan. Per minuut kan deze kikker vijf tot vijftien geluiden maken en hij mag kiezen: maakt hij deze geluiden langer (en dus minder geluiden per minuut) of zal hij kortere geluiden maken, zodat hij er meer kan maken in diezelfde tijd?
Na dit onderzoek blijkt dat de mannetjeskikkers beter voor deze laatste optie kunnen kiezen, hier hebben de vrouwtjes een zwak voor.
Het is behoorlijk lastig volgens onderzoeker Jessica Ward:
“Het is net zoiets als tegelijkertijd zingen en dansen.”
De studie van Ward en haar collega’s bevestigt de hypothese dat vrouwtjeskikkers een zwak hebben voor mannetjeskikkers die 2 of meer lastige taken tegelijk kunnen uitvoeren, omdat het dan mannetjes van ‘goede kwaliteit’ zijn.
Op basis van alleen dit onderzoek is het niet mogelijk vast te stellen of ditzelfde ook voor ons, mensen, geldt. Ward vindt dat wel aannemelijk:
“Je kunt je gemakkelijk voorstellen dat wij mensen ook een voorkeur hebben voor partners die kunnen multitasken, bijvoorbeeld iemand die een goed salaris verdient, kan koken, de financiën regelt en de kinderen op tijd naar de voetbaltraining brengt.”
Bron: Scientias.nl ©PiepVandaag.nl Leonie Wielink
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?