Het blijft onderwerp van gesprek: de zogenaamde muizenplaag in Friesland. Op alle mogelijke manieren worden de dieren bestreden. Van technische “early warning” systemen tot het onderwater zetten van grasvelden. De muizen komen met behulp van deze laatste zeer dieronvriendelijke methode na een ellendige doodstrijd om het leven.
Anthonie Stip van de Vlinderstichting, Menno Gerkema, onderzoeker en gespecialiseerd in veldmuizen en Ben Koks van de Werkgroep Grauwe Kiekendief hebben een diervriendelijke methode bedacht om de muizen weg te krijgen bij de graslanden. Kruidenrijke graslanden kunnen de overlast van muizen in de toekomst namelijk voorkomen.
Ook al is de muizenplaag in Friesland over zijn piek heen, met name boeren maken zich zorgen over een mogelijke nieuwe stijging van de populatie. De verdelgingsmiddelen staan alweer klaar, maar deze zijn niet alleen zeer dieronvriendelijk, volgens Stip Gerkema en Koks is het gebruik van bestrijdingsmiddelen ook zeer ineffectief.
Zij zeggen dat de boeren in Friesland met ‘natuurinclusief boeren’ veel schade door de muizen kunnen voorkomen.
‘Natuurinclusief boeren’ betekent dat landgbouwgebieden een veel grotere veerkracht krijgen. Er moet een divers, kruidenrijk grasveld komen in plaats van het eentonig Engelse raaigras. Kruidenrijk grasveld is veel dieper geworteld en daardoor beter bestand tegen muizen. Daarbij heeft het veel meer natuurwaarde.
Een gevarieerder grasland heeft overigens ook een positieve invloed op de slechte toestand van de weidevogelpopulaties. Tot slot zijn de veldmuizen heel belangrijk voor de Nederlandse natuur omdat ze stapelvoedsel zijn voor veel roofdieren.
Bron: Vroege Vogels ©PiepVandaag.nl