De Parijse nachtclub Moulin Rouge moet de act stoppen waarbij slangen in een watertank worden gedompeld terwijl een danser om hen heen zwemt. De cabaretclub heeft actie ondernomen na aanhoudende protesten van dierenrechtenorganisaties en waarschuwingen van de gemeente.
De cabaretclub had wekenlang het gebruik van slangen in een watertank verdedigd en zei dat ze het zouden blijven doen tot 2024. In dit jaar zal de club alle optredens met levende dieren stopzetten. Actievoerders hadden gewaarschuwd dat de act wreed was. Het publiek kon de dieren zien kronkelen terwijl een vrouw er doorheen danste en ze vastpakte.
Slangen in Moulin Rouge
Tijdens de act worden er twee soorten slangen gebruikt, namelijk de Zuidoost-Aziatische netvormige python en de Indiase python. Deze dieren leven op het land en zijn beschermde diersoorten. Hoewel slangen in het wild voor een periode hun adem kunnen houden en onder water kunnen zwemmen, probeerden de slangen tijdens de act hun hoofd boven water te houden. Daarnaast waren de slangen gemuilkorfd met tape om te voorkomen dat ze zouden bijten. Een ander stuk tape werd geplaatst voor het tegengaan van poep in het aquarium.
Le Moulin Rouge ne présentera plus de spectacles avec des serpents : est-ce une bonne décision ? #TPMP pic.twitter.com/ppj3M3EgPX
— TPMP (@TPMP) May 12, 2023
Wanneer slangen onder water gaan, nemen ze eerst voldoende lucht van het oppervlak voordat ze onderduiken. Normaal gesproken gebruikt een slang zowel zijn neusgaten als zijn mond om een volledige hap lucht te krijgen. Zodra ze geen lucht meer hebben, moeten ze naar het oppervlak terugkeren om meer lucht te halen voordat ze weer onder water gaan. Slangen kunnen verdrinken als ze niet meer naar het oppervlak kunnen stijgen om meer zuurstof in te ademen.
Historische stap
Amandine Sanvisens van de Parijse Animaux Zoopolis-belangenbehartiging groep noemde het besluit van de Moulin Rouge een “historische stap”. Volgens haar is de act enorm stressvol voor de dieren. Bovendien worden ze ook nog naar de locatie in kleine metalen kooien vervoerd voor anderhalf uur. Ze vertelt dat het de goede kant op gaat voor het beëindigen van het in gevangenschap houden van dieren in Frankrijk.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Joelle Schelvis
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?