De mooiste modderpoel van Nederland ligt in Buren, op het erf van biologische varkenshouderij van Leeuwen. Wakker Dier handigt vandaag de trofee voor de mooiste modderpoel van Nederland uit.
De modderpoel van de familie van Leeuwen is groot, lekker diep en modderig; perfect om heerlijk af te koelen met dit hete weer. Varkens kunnen niet zweten en hebben al vanaf 20°C modder nodig om af te koelen. Zeker op hete dagen zoals deze. De familie Van Leeuwen is trots op de trofee. Dit is de achtste keer dat Wakker Dier de Moddertrofee uitreikt om zo de biologische varkenshouderij in het zonnetje te zetten. Helaas neemt 99% van alle 12 miljoen varkens nooit een duik in de modderpoel. De meeste varkens staan hun hele leven binnen in een stal van staal en beton en lijden vandaag aan hittestress.
Hoewel de meeste mensen genieten van de warmte, is het voor een varken bij 20°C al snel te heet. De temperatuur loopt deze dagen gemakkelijk op tot 28°C. Ook in de stal kunnen temperaturen flink oplopen, en daar kunnen de varkens de hitte niet ontsnappen. Uit wanhoop proberen de van nature zindelijke varkens soms verkoeling te zoeken in hun eigen poep.
Wageningen Universiteit concludeerde in 2010 dat modderbaden erg belangrijk zijn voor het welzijn van varkens en extra aandacht verdienen. Een modderpoel is namelijk niet alleen erg belangrijk voor temperatuurregulatie maar voor sociaal gedrag, huid- en wondverzorging en simpelweg geluksgevoel van varkens. Toch, is een modderpoel slechts één procent van de 12 miljoen varkens in Nederland gegund. Enkel aan biologisch gehouden moedervarkens. Zij genieten vandaag extra van een dikke laag verkoelende modder op hun huid.
Bent u benieuwd naar zo’n modderpoel? U kunt er zelf een bezoeken via biologisch netwerk.
Bron ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?