In april volgend jaar is het voor restaurants en supermarkten in Montreal, Canada, verboden om eenmalig plastic te gebruiken, zoals de styrofoam verpakking voor hamburgers, plastic rietjes en wegwerpbestek.

eenmalig
Afval van eenmalige verpakkingen fast food | Foto: publiek domein

Hoewel er nog wordt gediscussieerd over de exacte vorm en inhoud wordt het definitieve voorstel dit najaar verwacht. Plastic voor eenmalig gebruik wordt massaal toegepast en Montreal wil de enorme stroom plastic afval die in de recycling terechtkomt terugdringen. Ook wordt daarmee de strijd tegen (plastic) zwerfafval aangegaan, waarvan de negatieve effecten voor dieren en ook mensen inmiddels ruimschoots bekend zijn.

plastic rietjes
Plastic rietjes zijn overbodig en zeer schadelijk voor milieu, dieren en mensen | Foto: publiek domein

Alternatieven voor eenmalig plastic nodig

Plastic wordt vooral gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken en daarvoor zullen snel goede vervangers gevonden moeten worden. De alternatieve zullen waarschijnlijk meer gaan kosten, want onderzoek en ontwikkeling kosten geld en plastic is goedkoop. Onterecht overigens: wanneer we de schade die plastic aanricht uitdrukken in geld en dat bedrag verrekenen in de kostprijs, dan werd plastic onbetaalbaar.

eenmalig
Wat kost plastic verpakking werkelijk? | Foto: publiek domein

De zakengemeenschap in Montreal lijkt akkoord te gaan met de nieuwe maatregelen, maar uit wel zorgen over de beschikbaarheid van geschikt, biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal. Een restauranteigenaar tegen CTV News:

“Het zijn onze kinderen die de prijs betalen later. We weten dat we iets moeten doen. Maar ze moeten wel met een goed alternatief komen willen restauranthouders het accepteren.”

Naast de verdere ontwikkeling van duurzame energieopwekking en vooral ook de opslag daarvan is bioplastic waarschijnlijk de grote verpakkingsrevolutie die de komende jaren gaat plaatsvinden.

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel