In Ede is een man (32) aangehouden voor het mogelijk vermoorden van dassen en het vernielen van hun burchten. Dit meldt de NOS in een nieuwsbericht. Hij beging deze misdaden met zijn drie honden die ondertussen in beslag zijn genomen.

Ede
Mogelijke dassenmoordenaar opgepakt in Ede | Foto: publiek domein

Een politiewoordvoerder kan helaas nog niet veel kwijt over de details aangezien het onderzoek naar de dader nog loopt. Er is bijvoorbeeld niet bekend om hoeveel dassen het gaat en hoe hij zijn honden gebruikte om deze dieren te doden.

Wel kon de politie zeggen dat er meerdere USB’s en harde schijven in beslag zijn genomen. Niet alleen van de verdachte, maar ook van andere betrokkenen.

Dassenmoordenaar

Het kan dus zijn dat er nog meer schokkende informatie over deze gruweldaden bekend wordt. Het gebeurt niet vaak dat deze misdaden aan het licht komen, laat staan dat er iemand voor berecht wordt. Vooral omdat ‘opzet’ bij deze moorden niet of nauwelijks te bewijzen is.

“Concrete cijfers van stroperij op dassen zijn erg moeilijk te krijgen”, zegt Wim Vosgezang tegen de NOS. Hij is toezichthouder Natuur van provincie Gelderland.

“Er gebeuren vaker dingen die het daglicht niet kunnen verdragen, maar het is enorm moeilijk te bewijzen wie erachter zit.”

“Behalve als je aas met gif in een veld vindt, of dode dieren op vreemde plekken, maar als een dier wordt afgeschoten en je neemt het mee, dan is het moeilijk te achterhalen”, zo legt Voszang uit. Hij nam al vaker deel aan soortgelijke onderzoeken.

“Er zijn ongeveer twee tot drie incidenten per jaar waarbij zichtbaar iets gebeurt wat niet mag, maar dat is het topje van de ijsberg.”

Overlast?

De toezichthouder begrijpt alleen niet waarom sommige mensen zo graag schade aan willen richten bij deze dieren.

“Dassen zorgen niet voor overlast. Ze zitten alleen soms op plekken waar je ze niet hebben wilt.”

Vorig jaar was er zo’n situatie, toen reden er geen treinen tussen Den Bosch en Boxtel omdat er burchten onder het spoor gemaakt waren.

Afgraven dassenburcht door ProRail had eerder moeten gebeuren

Dassen beschermd in Nederland

Dassen zijn beschermd in Nederland, dus ProRail kon ze niet zomaar verwijderen. Ze vonden de oplossing in een kunstburcht. Deze was gebouwd om de dassen onder het spoor vandaan te lokken.

In Nederland zijn er ongeveer zes- tot zevenduizend dassen. In de jaren zestig werd er veel op de dieren gejaagd, wat de populatie had teruggebracht naar twaalfhonderd. Dit aantal bleef laag door groeiend autoverkeer en andere oorzaken, tot er in de jaren 80 een beschermingsplan kwam.

Bron:

©AnimalsToday.nl Kasper Wienk