In een Spaanse dierentuin heeft een vrouwtjesolifant en tevens moeder van een jong een verzorger gedood. De man werd geraakt met de slurf van het dier terwijl hij het verblijf aan het schoonmaken was. Het bleek een fataal ongeluk.

moederolifant doodt verzorger Spaanse dierentuin
Hij werd geraakt door haar slurf | Foto (illustratief): publiek domein

De 44-jarige verzorger Joaquín Gutiérrez Arnáiz was vorige week bezig met het opschonen van het hok waar de olifant met haar jong verblijft. Het 4000 kilo wegende vrouwtje zou uitgehaald hebben met haar slurf waardoor de verzorger met zijn hoofd tegen een hek aan zou zijn gekomen. Hij is meteen overgebracht naar het ziekenhuis waar hij overleed aan zijn verwondingen. Dit gebeurde allemaal in de Spaanse dierentuin Cabarceno Natural Park. De toerismemanager van het park, Francisco Javier Lopez Marcano, verklaarde:

“In beginsel is het een ongeluk veroorzaakt door iemand die, volgens zijn dagelijkse routine, op een fataal moment te veel vertrouwen had.”

Volgens Francisco Javier Lopez Marcano was de olifant zwanger en had ze een voetinfectie opgelopen. Dit samen zou ervoor gezorgd hebben dat deze tragedie zich heeft afgespeeld. De dierentuin claimt dat dit het eerste fatale ongeval is in het 30-jarige bestaan van het park.

Dodelijk gevangenschap

Wat dierentuinen als deze niet aankaarten wanneer dit soort nieuws naar buiten komt, is dat olifanten niet thuishoren in een dierentuin. Meerdere onderzoekers hebben vastgelegd dat leven in gevangenschap desastreus is voor olifanten, ook al leven de olifanten in de betreffende Spaanse dierentuin op een terrein van 35 hectare, een gebied van 350 bij 1000 meter. Maar deze intelligente dieren hebben minimaal 10 kilometer reikwijdte nodig om hun natuurlijke gedrag te kunnen vertonen. Hiermee wordt bedoeld dat ze moeten kunnen onderzoeken, socialiseren en zich fysiek moeten kunnen onderhouden door veel verschillende terreinen tot hun beschikking te hebben. De meeste dierentuinen zijn niet uitgerust met deze vereiste omstandigheden.

moederolifant doodt verzorger Spaanse dierentuin
De fysieke en psychologische schade die olifanten wordt toegebracht door hun verarmde leven in gevangenschap is goed gedocumenteerd | Foto: publiek domein

Olifanten behoren tot de slimste dieren ter wereld en zijn ook nog eens dieren die op sociaal vlak veel stimulatie nodig hebben. Joyce Poole, expert op het gebied van olifantengedrag en National Geographic Explorer vertelt:

“Net als wij voelen olifanten vreugde wanneer ze herenigd worden met familie en verdriet wanneer ze op brute wijze van elkaar gescheiden zijn. Net als wij hebben ze vrienden en ruimte nodig om te gedijen. De fysieke en psychologische schade die individuele olifanten wordt toegebracht door hun traumatische gevangenneming en hun verarmde leven in gevangenschap is goed gedocumenteerd.”

In het wild leven olifanten in kuddes van 8 tot wel 100 olifanten. Dergelijke groepsgrootte wordt nooit gehaald in een dierentuin. Daardoor kunnen zich mentale klachten ontwikkelen waardoor ze onverwachts kunnen reageren, zoals de olifant in de Spaanse dierentuin, die ook nog eens een jong heeft om te beschermen.

moederolifant doodt verzorger Spaanse dierentuin
Een vrije familie Afrikaanse olifanten | Foto: publiek domein

Structureel probleem

Dit fenomeen speelt zich niet alleen af bij olifanten, maar komt ook terug bij veel andere diersoorten. In een dierentuin in Oekraïne viel begin februari een tijger een verzorger aan en doodde hem. Vorig jaar doodde een Siberische tijger in Zürich zijn verzorger, net als in Japan, waar in 2018 een witte tijger hetzelfde deed. Eveneens belaagde vorig jaar een groep beren in Sjanghai een medewerker voor de ogen van toeristen. Deze ongevallen worden gecreëerd door de stress die de dieren voelen wanneer ze opgesloten zitten. Deze wilde dieren moeten zich vrij kunnen bewegen in hun eigen habitat. Hekken zorgen voor agressie, de wilde natuur voor rust en vrijheid.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Maury Senden