Een babyolifantje raakte een aantal weken geleden over de hele wereld bekend als gevolg van het hartverscheurende verhaal van de dertien dwergolifanten, waaronder zijn moeder, die naar alle waarschijnlijkheid werden vergiftigd in Maleisië. Vooral de foto waarin hij leek te proberen zijn overleden moeder wakker te maken was schrijnend. Gelukkig heeft hij nu een nieuw thuis gevonden en maakt het naar omstandigheden goed.
Het jonge dier, dat Kejora is genoemd, werd gered nadat wildlife-organisaties zijn moeder en 12 andere bedreigde dwergolifanten dood aantroffen in een beschermd bos in Sabah, in oostelijke puntje van Maleisië. Ze vonden de baby terwijl hij zijn levenloze moeder porde met zijn slurf, in de hoop dat ze zou opstaan en hem eten zou geven. Als de rangers zich niet over Kejora zouden hebben ontfermd, was hij waarschijnlijk bij zijn moeder gebleven totdat hij was verhongerd. Volgens deskundigen zou hij gestorven zijn aan een gebroken hart.
Het duurt nog zeker twee weken voor de labresultaten beschikbaar komen die de oorzaak van de dood van de dieren kan vaststellen. Maar een ambtenaar van het Sabah Wildlife Department zei vorige week dat men vermoedt dat de olifanten slachtoffer zijn geworden van vergif, hoewel een bacteriële infectie nog niet is uitgesloten.
De dieren zijn waarschijnlijk overleden omdat ze te dicht bij de uiterst winstgevende commerciële palmolieplantages zijn gekomen, die veel van Borneo’s bossen hebben vervangen. De plantages vernietigen het leef- en migratiegebieden van de olifanten. Daarbij eten de olifanten graag palmboomvruchten, een honger die de dieren in voortdurende strijd brengt met plantagearbeiders. Het is bekend dat veel plantagearbeiders gif achterlaten voor dieren, waaronder olifanten.
Er zijn nog slechts 1.500 Borneo-dwergolifanten over in de wereld. Twee derde daarvan leeft in Maleisië. Hoewel deze dieren van zichzelf zachter en vriendelijker zijn voor mensen dan andere wilde olifanten, ontstaan er volgens natuurbeschermers spanningen door krimpende bossen en bebouwing. De dwergolifanten, die bekend staan om hun enorme Dumbo-achtige oren en mollige buik, worden beschermd door het Maleise Wildlife Conservation Enactment. Er staat een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar voor iedereen die schuldig wordt bevonden aan het jagen of doden van olifanten. Ook de mogelijke vergiftiging van de troep van Kejora wordt met hulp van de regering onderzocht.
Gelukkig heeft het jonge weesje nu een nieuw thuis gevonden in het Lok Kawi Wildlife Park. “Tot nu toe maakt Kejora het goed”, vertelt Diana Ramirez, een dierenarts van het park. “Onze rangers geven hem om de twee uur te eten. Net als alle babyolifanten krijgt hij eenvoudige melk, multivitaminen en mineralen. Hij ziet er gezond uit.”
De reddingswerkers hebben de drie maanden oude olifant Kejora genoemd, wat ‘morgenster’ betekent.
Eén van de vaste verzorgers van de baby is de 29-jarige Augustin David. Deze ‘surrogaatmoeder’ zorgt met veel toewijding voor het jonge dier en ze hebben al een bijzondere band ontwikkeld.
“Hij heeft duidelijk sympathieën en antipathieën,” vertelt David. “Hij houdt niet van douches, dus we moeten hem wassen in zijn pen.” Ook trekt de olifant graag de aandacht van David daar hem zacht in zijn benen te porren en te schoppen. “Hij is actief, speels en ondeugend,” aldus David.
Het Lok Kawi Wildlife Park ligt in Kota Kinabalu, de hoofdstad van de staat Sabah. Het park ligt op ongeveer 10 uur rijden van het Gunung Rare Forest Reserve, waar de 13 olifanten dood werden aangetroffen.
“Kejora kan de andere olifanten al zien en horen,” meldt Dr Ramirez. Ze voegt eraan toe dat Kejora in het park mag blijven, omdat geredde olifanten vaak moeilijkheden ondervinden wanneer ze terug worden geplaatst in het wild. Kejora krijgt hier dan een fijne nieuwe familie van 16 andere gewonde en verweesde olifanten.
Maar waarom leeft Kejora nog, terwijl iets zijn moeder en de andere olifanten doodde? Dr Ramirez antwoordt dat als er gif in het spel is, het mogelijk is dat de babyolifant gewoon niet van het vergiftigde voedsel gegeten heeft. Of hij heeft dergelijk kleine hoeveelheden binnengekregen, dat het hem niet fataal is geworden.
Bron ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Fijn stuk! Super goed dat jullie dieper op de zaak zijn ingegaan en heel veel extra info hebben gegeven. Erg belangrijk!