Een voormalige melkkoe was zo bedroefd door de herinnering aan haar vorige kalfjes die door de boer werden weggenomen, dat ze haar nieuwe pasgeboren kalf verstopte om het tegen ditzelfde lot te beschermen. Tot deze opmerkelijke conclusie komen medewerkers van de stichting Edgar’s Mission.
Pasgeboren kalfjes, kuikens en biggetjes groeien in de veesector vaak op zonder natuurlijke moederzorg. Kalveren in de melkveehouderij worden meestal direct of kort na de geboorte bij de moederkoe weggehaald. Los van de (emotionele) verstoring van de natuurlijke moederbinding maakt dit hen angstiger en minder sociaal. De kalveren krijgen vaak diarree en de moederkoe aanzienlijk vaker pijnlijke uierontsteking.
De Australische non-profitorganisatie Edgar’s Mission vangt afgeschreven boerderijdieren op: zo redden zij ook koe Clarabelle van een melkveebedrijf, net voor zij naar het slachthuis zou gaan omdat haar melkproductie te laag werd bevonden. Toen ze bij haar nieuwe thuis arriveerde, ontdekten vrijwilligers daar tot hun verbazing dat zij drachtig was.
Een week voordat ze was uitgerekend vertoonde Clarabelle opeens vreemd gedrag. Doorgaans popelend om te eten, bleef zij nu wantrouwig op een afstandje staan kijken. Na een beetje zoeken ontdekten de verzorgers de reden hiervan: zij was stilletjes bevallen en verborg haar kalfje in het hoge gras.
Koeien staan bekend om hun diepgaande moederlijke instincten. Dr. Holly Cheever memoreert een voorval uit haar vroege praktijkperiode als dierenarts bij de melkveehouderij waar een drachtige koe een tweeling ter wereld bracht maar er ééntje van verstopte, instinctief wetend dat de boer beide kalfjes bij haar zou weghalen. Jammer genoeg ontdekte de boer haar verminderde melkproductie, vond het kalf en maakte haar bange vermoedens waar.
Pam Ahern, de oprichtster van Edgar’s Mission, vertelde het verhaal van Pixie, een andere geredde koe:
“Pixie zelf was erg jong, eigenlijk veel te jong om te zijn gedekt, maar ondanks dat was Pixie uitzonderlijk beschermend en liefdevol tegenover haar kalfje. Hoewel zelf bijna nog een kalf, was haar moederinstinct heel sterk aanwezig en waren wij natuurlijk vastbesloten om deze innige band nooit te verbreken.”
Gelukkig is dit kalfje Valentijn – zo genoemd omdat ze werd geboren op 14 februari – voorbestemd een beter leven te hebben dan de meeste melkkoeien, omdat ze samen met haar moeder een goed thuis heeft gevonden in de veilige haven bij Edgar’s Mission.
Bron ©PiepVandaag.nl Hanneke van Alphen
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
13 Comments
Comments are closed.
Biologisch boeren is echt mogelijk en ook nog rendabel, kijk op: http://www.remeker.nl/
Heb nu ook gezien dat ook lammetjes van geiten, en schapen, direct bij de moeder vandaan gehaald worden. Gezien bij de schapenboer van Texel , in Boer zoekt vrouw.
Er zijn (gelukkig nog) biologische boeren die hun kalveren twee weken bij de moeder laten, waardoor een moederbinding ontstaat met als gevolg veel minder stress bij moeder koe en kalf, die zich ook later voortzet. Ook werden er geen antibiotica gegeven, waardoor in de beginperiode veel kalveren stierven. Totdat men ontdekte, dat door bepaalde kruiden toe te dienen de kalveren bleven leven. Door de moderne bio-industrie is de boer niet meer gewend aan kruiden langs of in het weiland en wordt meestal al het “onkruid” doodgespoten. Door eenzijdige beplanting komen koe en kalf essentiele voedingsstoffen tekort. Dat moet dan weer gecompenseerd worden door antibiotica, met alle ellendige gevolgen vandien.
Wat is nou twee weken…. gewoon geen melk meer drinken.
http://www.melkjekanzonder.nl
Laurentina,je argumenten kloppen helaas niet, de koe/kalf binding ontstaat na ongeveer 1 dag na geboorte, direct weghalen geeft dus weinig stress.
Na 2 weken weghalen geeft juist enorm veel stress, immers is de koe/kalf binding zeer sterk.
Juist biologische boeren komen terug van het 2 weken bij de koe laten om bovengenoemde redenen.
Tekorten in voer kunnen nooit met antibiotica worden bestreden, ab doden alleen bacteriën en voegen geen voedingsstoffen toe,
Als een boer (veel) doodgeboren kalveren heeft moet hij/zij gewoon eens bloedonderzoek laten doen, meestal komt er dan idd een tekort aan 1 van de essentiële sporenelementen uit, dit heeft alleen niks te maken met kruiden maar met niet genoeg nadenken over goed graslandbeheer.
De zuivel-industrie blijft een trieste en onzinnige industrie, zoveel nadelen en het enige voordeel, dat sommige mensen er geld aan verdienen.
Waarom moeten wij babyvoeding van een ander diersoort en dat terwijl er zoveel andere lekkere alternatieven zijn op plantaardige basis, zonder al die ellendige nadelen.
Enige tijd geleden was op tv te zien hoe op een biologische boerderij de kalveren enkele maanden bij de moeder bleven en daardoor bleken ze allebei veel gezonder te zijn en veel meer weerstand te hebben. Eigenlijk is dit heel logisch. Waarom blijven in de meeste gevallen dan toch koppig de kalfjes direct bij de moeder weg gehaald worden om vervolgens ladingen antibiotica te geven om allerlei ziektes te onderdrukken? Waarom is de mens vaak zo bang voor verbetering en vooruitgang en klampt hij zich hardnekkig vast aan ingesleten patronen en gewoontes?
jeroen, volslagen onzin,er is geen enkel wetenschappelijk onderzoek dat bewijst dat die kalveren gezonder zijn.Dit was een volslagen subjectief verhaal van een boer die voor zichzelf vond dat hij goed bezig was.(heb ik overigens geen enkel probleem mee)
Dat kaklveren die bij de koe weggehaald worden ladingen antibiotica krijgen is ook al volslagen onzin, de melkveehouderij(daar hebben we het hier over) is 1 van de weinige dierlijke sectoren die al zeer weinig antibiotica gebruiken.
Naar aanleiding van deze uitzending heeft een vakblad voor de veehouderij eens onderzoek gedaan naar boeren die de kalveren bij de koe laten(familiekuddes) 90% stopt er binnen enkele jaren weer mee omdat het veel te veel nadelen kent, 1 van de grootste nadelen is: zwakke kalveren die veel te vaak ziek zijn en te weinig weerstand hebben met als gevolg te veel sterfte………..
Overigens slaat dit artikel nergens op, dat koeien kalveren “verstoppen”is gewoon de natuur.
hj is vast en zeker een boer die zijn geld over en door de dieren verdient. Ik werk heel veel met diverse dieren en die zijn slimmer dan menig mens maar kan vermoeden. Je moet er alleen voor openstaan om een dier te begrijpen. En je zelf eens afvragen als je als koe geboren werd of je dan ook door zo een boer zo behandelt wilt worden. En anders gewoon eens je kind weghalen kijken of boertje dan nog zo een grote mond heeft.
Peet, als ik als koe geboren werd zou ik graag op 1 van de bedrijven hier in de omgeving willen leven.
Overigens, je wordt als kalf geboren en niet als koe.
“Naar aanleiding van deze uitzending heeft een vakblad voor de veehouderij eens onderzoek gedaan naar boeren die de kalveren bij de koe laten(familiekuddes) 90% stopt er binnen enkele jaren weer mee omdat het veel te veel nadelen kent, 1 van de grootste nadelen is: zwakke kalveren die veel te vaak ziek zijn en te weinig weerstand hebben met als gevolg te veel sterfte………..”
Zijn die boeren zo dom dan het zou toch ook een combi kunnen zijn van wel antibiotica geven zodat de kalveren sterker worden maar ze wel bij de moeder laten? Babies krijgen ook gewoon vaccinaties hoor.
Bovendien komt je verhaal nu wel heel vaag over, je zegt er wordt heel weinig antibitoca gegeven maar aan de andere kant dus blijkbaar wel genoeg of iets “beters” want de kalveren die bij de moeder bleven (en dus via haar alle stoffen binnen krijgen) waren te ziek etc. Huuuuuhhhh???
Dan moet er dus iets gegeven worden wat de natuurlijke stoffen die de moeder meegeeft overtreft? Kan nooit echt goed zijn dan he?!
Michelle, ik ben misschien niet duidelijk geweest, boeren zijn niet dom, boeren hebben in de duizenden jaren dat we vee houden ervaren hoe je het beste met dieren kunt omgaan.
Pasgeboren kalfjes antibiotica geven is pure onzin als ze niet ziek zijn, en dat is juist waar boeren heel fel op zijn: dieren niet ziek laten worden.
Kalveren worden NIET sterker van antibiotica, het ondermijnt juist hun weerstand als je onnodig ab geeft.(is ook verboden trouwens)
Ab is heel iets anders dan vaccineren!
De kunst is om kalveren vooral de eerste uren genoeg biest op te laten nemen(biest zit boordevol natuurlijke antistoffen), na 12 uur is de darm van een kalf niet meer permeabel voor die antistoffen, daarom halen boeren de kalveren weg bij de koe,dan kun je het kalf met de hand biest geven zodat je zeker weet dat het kalf genoeg binnen krijgt.
Als je het kalf bij de koe laat weet je nooit zeker of het kalf genoeg drinkt(soms zijn ze gewoon”dom”en kunnen ze de speen niet vinden,soms wil de koe het kalf niet laten drinken, soms zijn kalveren te sloom om op tijd te drinken)
Dat weinige antibioticagebruik in de melkveehouderij sloeg op het totale ab gebruik in de melkveehouderij, zoek maar eens op MARAN REPORTAGES.
Ik hoop dat ik iets duidelijker ben geweest.
Dat is mooi om te lezen, tussen alle ellende door.