Ruim 4000 moeders hebben de belofte afgelegd om vanaf Moederdag geen varkensvlees (meer) te eten uit de vee-industrie. Dit Moederdagprotest is gericht tegen het gebruik van kraamkooien voor de moedervarkens in de vee-industrie.

moederdagprotest
Ruim 4000 moeders voor moedervarkens | Foto: CIWF

Het protest ‘Moeders voor moedervarkens’ is een initiatief van dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming Nederland (CIWF). De deelnemende moeders dragen die dag allemaal een roze armband uit mededogen met de moedervarkens in de vee-industrie, en roepen via een petitie de regering op de dieronvriendelijke kraamkooien te verbieden.

Stress en frustratie
Moedervarkens, die worden gehouden om zoveel mogelijk biggen te krijgen, staan een deel van hun leven vastgeklemd in stalen kraamkooien, waarin ze zich niet eens kunnen omdraaien. Het gebruik van deze kooien leidt tot stress en frustratie en wordt beschouwd als een van de grootste welzijnsproblemen in de varkenshouderij. Mariët, moeder van 3 kinderen:

 “Als moeder wil je het beste voor je kind; dat geldt net zo goed voor moedervarkens. In de vreselijke kraamkooien kunnen de moeders zich amper bewegen en niet de zorg geven die ze zouden willen.”

moederdagprotest
Ze kan geen kant op | Foto: CIWF

Een moedervarken, ofwel fokzeug, wordt kort voor de bevalling opgesloten in de krappe kraamkooi. Hierin staat ze ongeveer vier weken vast, totdat de biggen worden weggehaald. De kooi belet het moedervarken haar biggen de moederzorg te geven die zij van nature zou willen. Dit leidt tot stress en frustratie. Vaak vertonen de dieren gestoord gedrag, zoals stangbijten en vacuümkauwen. In o.a. Zweden en Zwitserland is het gebruik van kraamkooien bij wet verboden.

Steun de moedervarkens
Moeders – en iedereen die de actie wil steunen – kunnen zich nog steeds aanmelden om mee te doen met de ‘Moeders voor moedervarkens’-actie. In totaal legden al 5709 mensen de belofte af.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Persbericht CIWF