Drie waterbuffels op een boerderij in de Duitse plaats Hönow bij Berlijn zijn gestorven door mond-en-klauwzeer (MKZ). Diverse media melden dat dit uit onderzoek is gebleken, waarmee het in Duitsland de eerste uitbraak van MKZ is sinds 1988.
Nog eens 11 waterbuffels op dezelfde boerderij worden afgemaakt. Er vindt onderzoek plaats naar boerenbedrijven in de omgeving. Alle evenhoevige dieren zijn gevoelig voor het mond-en-klauwzeervirus. De ziekte is potentieel dodelijk voor met name jonge runderen, maar ook geiten, schapen en varkens kunnen sterven als ze in slechte conditie zijn. Gezonde volwassen dieren zijn in staat om een besmetting te overleven. Er is geen behandeling voor mond-en-klauwzeer en vaccinatie zou onwenselijk zijn, omdat dieren dan zonder de verschijnselen toch drager kunnen zijn.
MKZ gevaarlijk voor kalfjes
Koeien hebben het meeste last van van de ziekte. Er ontstaan uiterst pijnlijke blaren rond de bek, de uier en bij hun hoeven. Het is niet mogelijk om ze machinaal te melken en de dieren ondervinden erg veel pijn en ongemak. Gemiddeld 1 tot 2 procent van de volwassen dieren sterft, maar kalfjes kunnen op grote schaal sterven bij een uitbraak van MKZ.
Sterke dieren genezen na zo’n 2 weken en zijn daarna immuun voor het virus. Maar bij een besmetting kiest men standaard voor het ‘ruimen’ van alle aanwezige dieren. Geen kans dus op natuurlijk herstel voor de sterksten.
260.000
In 1838 kwam het uiterst besmettelijke MKZ-virus voor het eerst over vanuit Duitsland naar Nederland. Er waren daarna diverse uitbraken, met de laatste grote epidemie in 2001. In Nederland bleken 26 bedrijven besmet. Op zo’n 2600 bedrijven zijn in totaal 260.000 evenhoevigen ‘preventief’ afgemaakt. De ‘ruiming’ van 60.000 dieren op 246 boerderijen in Kootwijkerbroek, is in 2020 rechtmatig verklaard door het College van Beroep voor het bedrijfsleven, na 18 jaar juridische strijd. Uitbraken van MKZ kunnen leiden tot im- en exportverboden, waardoor een uitbraak vaak grensoverschrijdende gevolgen heeft.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl BVR