Eerder schreven wij over Ellen en Anna, die tijdens hun stage allerlei misstanden hebben gezien op kinderboerderijen. Zij meldden dat onlangs in verband met Oudere-Dierendag, op 12 september. Nu, een tweetal weken later, trekt er een bezorgde oud-medewerker aan de bel over misstanden bij Amsterdamse kinderboerderijen.

Misstanden bij Amsterdamse kinderboerderijen
Misstanden bij Amsterdamse kinderboerderijen: zieke vogel in vies hok  | Foto: klokkenluider via Animal Rights

Deze persoon werkte in 2020 en 2021 op een Amsterdamse kinderboerderij. Toen diegene zag hoe slecht het met de dieren ging begon die beelden op te nemen, die vervolgens werden gedeeld met de dierenrechtenorganisatie Animal Rights. Er zijn zieke cavia’s, kippen, schapen en meer op te zien. De beheerders en medewerkers beschikken duidelijk niet over voldoende kennis om de dieren goed te verzorgen. De dierenarts werd niet op tijd ingeschakeld, verschillende diersoorten werden bij elkaar gezet en er was geen duidelijk actieplan voor extreme weersomstandigheden. De klokkenluider schat dat zo’n 35 procent van de dieren is overleden en vervangen in de tijd dat hij op de Amsterdamse kinderboerderij heeft gewerkt.
.

Oudere-dierendag: klokkenluiders over wreedheden op kinderboerderijen

Misstanden bij Amsterdamse kinderboerderijen niet nieuw

Dat dit al langer speelt op Amsterdamse kinderboerderijen en een grootschalig probleem is, is bekend. Al in 2015 verscheen een rapport met aanbevelingen van de Dierenbescherming voor de gemeente Amsterdam. Vervolgens kwam de gemeente met de Agenda Dieren 2015 – 2018 (na evaluatie in 2021 gecontinueerd), waarin staat:

“Tegenover de dieren hebben wij als mens, maar ook als gemeentelijke organisatie, verplichtingen.”

Daar blijkt in de praktijk echter weinig van. De kinderboerderijen ontvangen jaarlijks flinke subsidies, maar hoeven daarvoor geen verslag uit te brengen, of bij te houden hoe het met de dieren gaat. Anna Krijger, campagnecoördinator van Animal Rights:

“Wanneer deze dieren de meest basale zorg ontzegd wordt dan is Amsterdam geen kinderboerderij waard. We eisen dat de gemeente nu in actie komt.”

.

Er gaat ook veel goed? | Foto (kip met ‘het snot’): klokkenluider via Animal Rights

Wethouder Zita Pels (GroenLinks), die de portefeuille Dierenwelzijn draagt, is meerdere malen op de schrijnende omstandigheden bij Amsterdamse kinderboerderijen gewezen. De reactie daarop is dat ‘ook veel goed gaat’ en ‘de mensen op de kinderboerderijen hard werken’. Dat het niet gaat om de inspanning van de medewerkers, maar het gebrek aan zorg voor de dieren met ernstig lijden en de dood tot gevolg snapt verder iedereen. Wellicht heeft het er iets mee te maken dat de wethouder zelf in het bestuur zit van een Amsterdamse kinderboerderij? Ook vertelt de oud-medewerker:

“Dieren worden aan een handelaar verkocht die ze vetmest en uiteindelijk naar de slacht brengt.”

Het is dus niet enkel onkunde, maar wreedheid met opzet. Onder meer Animal Rights en Comité Dierennoodhulp zetten zich in om de omstandigheden bij Amsterdamse kinderboerderijen te verbeteren. Hopelijk komt de wethouder tot inkeer en komt de gemeente haar belofte na zorg te dragen voor deze dieren, want houders van dieren hebben een bij wet vastgelegde zorgplicht.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap