Voor dierenliefhebbers met weinig geld is er sinds januari 2007 dierenartsenpraktijk Minimax in Rotterdam. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Een praktijk waar mensen met een uitkering terecht tegen een kleine vergoeding kunnen zodat een huisdier hebben toch betaalbaar blijft.

Minimax

“Er zit wel een keerzijde aan. Het is niet de bedoeling dat mensen niet meer nadenken over de kosten van een huisdier”, vertelt woordvoerder Dik Nagtegaal van de landelijke Dierenbescherming.

“Deze praktijk is echt bedoeld voor mensen die een normale dierenarts niet kunnen betalen. Er mag geen misbruik van worden gemaakt. Het is alleen bedoeld voor situaties waarin het echt niet anders kan”, legt Nagtegaal uit. “We zijn zeker aan het kijken of deze opzet in andere delen van het land ook uitgevoerd kan worden. Maar er komt veel bij kijken. Een van de redenen waarom dit lastig is, is omdat we niet de indruk willen wekken dat iedereen hier zomaar terecht kan. Mensen moeten niet een huisdier nemen omdat ze denken dat ze hun dier ‘toch wel bij Minimax’ kunnen laten behandelen.”

Niet kunnen betalen

“Bij ons komen mensen die een gewone dierenarts niet kunnen betalen. Er is vaak sprake van klanten die al een tijdje niet naar een dierenarts zijn geweest. Mensen kijken het dan wat langer aan. Daardoor zijn er af en toe wat ernstigere gevallen, maar die zijn bij een gewone dierenarts ook wel te vinden”, vertelt mevrouw Van Dongeren, praktijkmanager van Minimax. “We proberen tegen te gaan dat zomaar iedereen bij ons komt door klanten te vragen een uitkeringsspecificatie mee te nemen bijvoorbeeld. Hiermee kunnen ze aantonen dat ze andere dierenartsen inderdaad niet kunnen betalen. Ook willen we voorkomen dat mensen zomaar huisdieren nemen omdat ze ‘bij Minimax wel terechtkunnen’. Dit doen we door maximaal twee huisdieren per huishouden te behandelen.” 

Wederzijds respect

“We zullen altijd wel gezien worden als concurrentie, maar in de loop van de jaren hebben we wel een wederzijds respect opgebouwd wat betreft andere dierenartsenpraktijken”, vertelt Van Dongeren. “Er zijn inmiddels ook dierenartsen die zelf regelingen hebben bedacht voor mensen die het financieel moeilijk hebben. Zo zijn er dierenartsen die sommige behandelingen op vrijwillige basis doen, of een betaling in etappes aanbieden. Dit is niet overal even bekend. Als je heel gemakkelijk zulke dingen gaat aanbieden dan nemen mensen makkelijk een huisdier”, legt Nagtegaal uit.

Preventie

“De boodschap moet blijven: ‘wees bewust van het kostenplaatje wanneer je een huisdier wilt aanschaffen’”, vertelt Nagtegaal.

Vorig jaar is Dierenbescherming Amsterdam begonnen met een samenwerking met GGZ instellingen. Vorige week was daar het eerste resultaat van te zien: een digitale flyer met informatie over mensen die een huisdier aan willen schaffen. Daarin staat onder andere wat het kostenplaatje van een huisdier is.

Bron: De Dierenbescherming ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser