Waar ze ons normaal gesproken best wel irritant om de oren vliegen rond deze tijd van het jaar, zijn er deze zomer veel minder wespen te bekennen. De weersextremen van het afgelopen half jaar, met veel verschillende weertypes binnen een kort tijdsbestek, lijken de verklaring te zijn.

Veel minder wespen deze zomer door weersextremen
Veel minder wespen deze zomer door weersextremen | Foto: publiek domein

Misschien is het je opgevallen dat je veel rustiger van een terras hebt kunnen genieten deze zomer, want de hoeveelheid wespen was gering. Hoewel het aantal wespen ieder jaar van plaats tot plaats varieert, is er dit jaar wel degelijk een flinke landelijke daling van het aantal wespen merkbaar, zo blijkt uit een rondgang door Nature Today. Bestrijdingsdiensten beamen dat het aantal meldingen van wespennesten nog niet eens op 15 tot 20 procent van het jaarlijkse gemiddelde komt. Ook in feromoonvallen voor de eikenprocessievlinder, waarin wespen vaak terechtkomen als bijvangst, zijn nauwelijks wespen gesignaleerd. Zowel de gewone wesp, de Duitse wesp als de hoornaar, de meest voorkomende wespen in Nederland, hielden het voor gezien.

Europese hoornaar
Hoewel de Europese hoornaar (Vespa crabro) er vervaarlijk uitziet zijn ze van nature niet agressief | Foto: Accipiter/Wikipedia

Weersextremen de oorzaak

Wespen gedijen het beste als de temperatuur een stijgende lijn vertoont. Volgens Nature Today is het verschil in wespenaantallen dan ook te wijten aan de weersextremen waarmee we het afgelopen half jaar te kampen hadden. In februari was het in de eerste helft intens koud, terwijl het in de tweede helft zeer warm werd. Hierdoor ontwaakten veel wespenkoninginnen ruim twee maanden eerder dan normaal uit hun winterslaap, in een periode waarin het nog erg lastig is om eten te vinden. Omdat het eind maart weer heel erg warm was, werden er die maand waarschijnlijk nog meer koninginnen wakker.

wespennest
Wespennest | Foto: publiek domein

De koninginnen moesten vervolgens een nest bouwen, eitjes leggen en de larven voeden. Maar omdat het zeer koud en nat was in april en mei, was het lastig om insecten te vinden om de larven te voeden. Veel wespen zullen deze kou dan ook niet overleefd hebben. Vervolgens waren er in juni zelfs momenten van recordhitte, maar zijn er ook abnormaal veel buien gevallen. Hierdoor kunnen veel nesten wegspoelen en de wespen om het leven komen, of kunnen de werksters in de war raken en hun nest niet meer terugvinden. Verder bemoeilijkt zware regenval het vliegen. Als het overdag hard regent, kan een nest zelfs tientallen procenten aan werksters verliezen. En als er geen werksters meer zijn om eten te vinden, sterft het hele nest uit.

Opluchting?

Voor degenen die nu opgelucht ademhalen: er zit toch een keerzijde aan deze ontwikkeling. Wespen hebben namelijk een hele belangrijke functie: ze vangen vliegen en muggen en eten eikenprocessierupsen en -vlinders. Als het aantal wespen zo laag blijft zouden er dan ook steeds meer van deze insecten kunnen opduiken. Maar gelukkig is er nog een kans dat de wespen later deze maand of zelfs in oktober, als de temperaturen redelijk hoog blijven, nog een comeback maken.

Bronnen:

De wesp wordt ondergewaardeerd

Weetjes: Wespen en hoe je ze diervriendelijk op afstand houdt

 

©AnimalsToday.nl Savanna Breitenfellner