Menigeen die in Australië op reis is geweest heeft het gedaan: duiken in het Great Barrier Reef. De eindeloze kleurrijke koraaloppervlakten aan de Australische kust zijn bijna magisch om van dichtbij te mogen bekijken. Er valt tegenwoordig echter een stuk minder van te bewonderen. Sinds 1995 is meer dan de helft van het koraal verloren gegaan door klimaatverandering en de bijbehorende opwarming van de aarde en oceanen.
Marien wetenschappers in Queensland, Australië, hebben de grootte en de gezondheid van de koraalkoloniën van het Great Barrier Reef onderzocht van 1995 tot 2017. Wellicht heb je de nieuwe documentaire van David Attenborough op Netflix gezien, waarin ook verteld wordt over de erbarmelijke omstandigheden waarin het koraal al lange tijd verkeert.
Waarom staat het koraal er zo slecht voor?
Al langere tijd is de aarde beetje bij beetje aan het opwarmen en koraal is daar een stuk gevoeliger voor dan de mens. Wanneer de temperatuur van de zee stijgt met slechts 1 of 2 graden, begint het koraal zijn ‘plantaardige partner’ af te stoten en wordt het wit, er treedt verbleking op. Deze plantaardige partners zijn de algen die het koraal zowel de kleur als de voornaamste voedingsstoffen geven. We noemen dit partners omdat het koraal en deze algen al sinds de tijd van de dinosaurussen in combinatie te vinden zijn. Zonder zijn partner krijgt het koraal niet langer de benodigde voedingsstoffen en sterft het af.
Onderzoek heeft aangetoond dat onder normale omstandigheden het koraal zich weer zou kunnen herstellen. Hier kan echter tientallen jaren overheen gaan. Daarbij komt dat onderzoek uit 2019 heeft aangetoond dat beschadigde koraal koloniën zich steeds moeilijker herstellen. Dit ligt aan een drietal factoren. Het koraal heeft namelijk zowel volwassen koraal als groten getale ‘baby’ koraal nodig om zich te herstellen. Omdat steeds meer volwassen koraal afsterft, is er ook minder baby koraal (maar liefst een afname van 89 procent). Deze twee (afwezige) factoren zorgen voor een moeilijke herstelweg. Daarnaast zorgt de overvloed aan kooldioxide (C02) niet alleen voor een opwarming van de aarde en de zee, het zorgt er ook voor dat de zee verzuurd. Ook dit is van schadelijke invloed op het koraal.
Het 2.300km lange Great Barrier Reef is in 1981 op de werelderfgoedlijst geplaatst vanwege het enorme wetenschappelijke en intrinsieke belang. Het huisvest en voedt een groot scala aan dieren, die op hun beurt voedsel zijn voor andere, al dan niet beschermde soorten, zoals haaien. Dit heeft echter niet kunnen voorkomen dat er tussen 2016 en 2017 meer dan 100 kilometer van het rif verbleekt is.
De VN waarschuwde eerder al dat 90 procent van het koraal verloren zou gaan bij een verdere opwarming van 1,5 graad. Hopelijk luistert de VN naar haar eigen waarschuwing en hoeft het niet zo ver te komen.
Bronnen:
- BBC [1, 2, 3]
- David Attenborough – Our Planet
©AnimalsToday.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?