De Peruaanse autoriteiten hebben in juni 8 miljoen dode zeepaardjes in beslag genomen in de haven van Callao, bij de hoofdstad Lima. De kapitein van het schip dat onder de Chinese vlag vaart is gearresteerd voor het smokkelen van goederen. Het is de grootste vangst tot nu toe in Peru. De zeepaardjes hebben een ‘waarde’ van 4 miljoen Amerikaanse dollar en waren bestemd voor de Aziatische markt.
Niet alleen neushoornhoorn en de organen en de botten van tijgers hebben volgens Aziaten een medicinale werking. Ook zeepaardjes worden massaal in Azië geïmporteerd vanwege hun vermeende medicinale werking. Geschat wordt dat het jaarlijks om zo’n 24 miljoen zeepaardjes gaat die uit het wild worden gevangen en naar Azië worden verscheept. Naast soep en rijstwijn waar de gedroogde tot poeder vermalen dieren in belanden komen zij ook (levend) terecht in aquaria.
Seksleven
Met hun ‘lieve en warme’ eigenschappen worden de zeepaardjes volgens de traditionele Chinese geneeskunde in verband gebracht met de lever en de nieren. Op de website Acupuncture Today valt verder te lezen dat de dieren het seksleven stimuleren en daarnaast gebruikt zouden kunnen worden om astma, keelontstekingen, slapeloosheid, buikpijn en huidinfecties te behandelen. Hiervoor ontbreekt echter elk wetenschappelijk bewijs.
Kwetsbaar
Er zijn meer dan veertig soorten zeepaardjes. De in beslag genomen dieren waren Pacific zeepaardjes. Dit is de grootste soort welke wel 30 cm lang kan worden. Ze leven van San Diego in Californië tot aan Peru, waar het sinds 2004 illegaal is om op ze te vissen. Van de ruim veertig soorten zijn 11 kwetsbaar en/of worden met uitsterven bedreigd. Allemaal worden ze beschermd door de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES). CITES is een internationale overeenkomst gesloten tussen overheden van verschillende landen. De overeenkomst heeft als doel het beschermen van wilde dierensoorten en planten door te verzekeren dat de internationale handel hun voortbestaan niet bedreigd.
Bron ©PiepVandaag.nl Lianne Raat
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Wanneer worden die mensen nou eens wijzer ipv geloven in sprookjes ?