Het is weer zover. Ieder jaar maken miljoenen rode, gele en zwarte landkrabben een indrukwekkende overtocht op Cuba. Hun doel: zich voortplanten. Na de regens in de lente vertrekken ze vanuit de bossen naar de Varkensbaai in de zuidkust. De overtocht duurt dagenlang. Helaas overleeft een groot deel van de krabben de overtocht niet: veel worden overreden als ze de wegen proberen over te steken.
Tijdens hun overtocht zijn ze overal te vinden, op de muren van huizen, op de wegen. Men kan in deze tijd beter de deuren en ramen dicht houden. In een mum van tijd drongen zo’n 40 krabben een café binnen. De Varkensbaai ligt binnen een nationaal park waar 80 procent van de inheemse vogels van Cuba, samen met krokodillen en andere wilde dieren, leven. De Varkensbaai staat ook bekend als één van de mooiste duikplaatsen in Cuba. Veel mensen komen naar dit gebied om de natuur en de dieren te bewonderen. Maar als de krabben hun overtocht maken is een duidelijke botsing tussen de belangen van mens en dier te zien. Mensen rijden op de wegen maar het is bijna onmogelijk om de schaaldieren te vermijden wanneer zijn migreren. Maar wat betreft het voortbestaan van het soort is er geen reden tot zorgen. De twee soorten Gecarcinus ruricola en Lateralis worden niet bedreigd in hun voortbestaan, stelt Jorge Luis Jimenez, een functionaris van het ministerie van Wetenschap die in het nationaal park werkt.
Krabbenmigraties
Ook in andere delen van Cuba komen op hetzelfde moment dergelijke krabbenmigraties voor. Bij de Varkensbaai keren de volwassen krabben terug naar hun holen in het bos nadat ze de eieren hebben vrijgegeven in de zee. Als de jonge krabjes uit de eieren zijn gekomen vertrekken ze met de volwassen krabben terug het bos in.
Bron: La Chispa ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?