Het totaalaantal dieren dat als gevolg van de natuurbranden in Australië is overleden, is volgens de universiteit van Sydney tot meer dan 1 miljard gestegen. De branden bedreigen behalve koala’s ook vliegende vossen, kangoeroes en andere buideldieren, kikkers, slangen, hagedissen, vogels en vee.
Chris Dickman, ecoloog aan de universiteit van Sydney, meldt dat zijn oorspronkelijke schatting van 480 miljoen dode dieren door het vuur niet alleen conservatief was, het was ook exclusief voor de staat New South Wales en sloot belangrijke groepen dieren uit:
“Het oorspronkelijke cijfer – de 480 miljoen – was gebaseerd op zoogdieren, vogels en reptielen waarvoor we dichtheden hebben, en dat cijfer is nu een beetje verouderd. Het is meer dan 800 miljoen, gezien de omvang van de branden nu – alleen al in New South Wales.”
.
.
1 miljard = 1.000.000.000 dieren
Het eerder genoemde aantal sloot dieren uit, waaronder vleermuizen, kikkers en ongewervelden. Met deze cijfers inbegrepen, zegt Dickman zonder enige twijfel dat de verliezen al ruim boven het miljard liggen. Stuart Blanch van WWF Australië bevestigt dit getal en voegt toe dat, gezien de uitbreiding van de branden sinds de laatste berekeningen, 1 miljard een bescheiden schatting is. Hij haalt fel uit naar het beleid van de Australische regering:
“Het is onze impact op het klimaat en onze obsessie met kolen die helpt oorlog te voeren tegen ons eigen land.”
De branden hebben enorme impact op grote koalapopulaties en kolonies van vliegende vossen. Ernstig bedreigde soorten, waaronder de zuidelijke corroboreeschijnpad en bergpygmeeopossum, zouden kunnen worden uitgeroeid als de branden cruciale leefgebieden verwoesten in Victoria’s Alpine National Park en het aangrenzende Kosciuszko National Park in New South Wales. Bedreigde dieren als de glanzende zwarte kaketoe, gevlekte buidelmarter en langbenige potoroo (beide kleine buideldieren), lopen ook grote risico’s op uitsterven in grote delen van hun leefgebied.
Landbouwdieren
De schattingen van de universiteit van Sydney sluiten ook vee uit, waarvan federale minister van Landbouw Bridget McKenzie verwacht dat het de 100.000 dode dieren zal overschrijden. Inmiddels zijn beelden verschenen van lange rijen kadavers langs wegen in de door brand geteisterde gebieden.
Ondanks aanhoudende kritiek heeft de Australië regering een nietszeggend standpunt ingenomen ten aanzien van het klimaatbeleid en klimaatverandering. Premier Scott Morrison verwerpt de oproepen om de kolenindustrie terug te dringen in de strijd tegen CO2 en klimaatverandering en herhaalt slechts de partijlijn:
“We voldoen aan onze doelstellingen.”
De bosbranden alleen zouden naar schatting al tot twee derde van de jaarlijkse CO2-uitstoot van het land hebben veroorzaakt, meldt de Sydney Morning Herald. Premier Morrison kondigde maandag aan dat de federale regering komende twee jaar 2 miljard Australische dollar (ruim 1,2 miljard euro) zal inzetten voor een nieuw op te richten nationaal bosbrand-herstelbureau. De vraag is echter of er iets overblijft om te herstellen, wanneer door de aanhoudende droogte regen uitblijft en het zwartgeblakerde land langzaam in een woestijn verandert.
.
- Lees ook:
.
Bron:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel