Het plastic dat bedrijven gebruiken bij de productie van consumentengoederen levert naar schatting 55 miljard euro aan milieukosten per jaar op. Dat blijkt uit een onderzoek van de Verenigde Naties.
Bij de schatting van de kosten is rekening gehouden met de impact van afval op ecosystemen, met name oceanen, tot de uitstoot van CO2 als gevolg van de productie ervan. Ook de kosten van plastic dat had kunnen worden gerecycled maar wordt weggegooid is meegeteld, als ‘verloren materiaal’.
De schattingen zijn volgens de onderzoekers een waarschuwing voor bedrijven.
“Dit onderzoek laat zien dat bedrijven moeten nadenken over hun plastic voetafdruk, net zoals dat al gebeurt met CO2, water en bos”, aldus Andrew Russell, directeur van het Plastic Disclosure Project, een groep die ook meewerkte aan het onderzoek.
De presentatie van de cijfers viel samen met de eerste bijeenkomst van de Milieuvergadering van de Verenigde Naties gehouden in Nairobi. 1.300 vertegenwoordigers uit de industrie en regeringsleiders woonden de vergadering bij.
“Plastics spelen een cruciale rol in het moderne leven, maar de milieu-impact van het gebruik ervan mag niet genegeerd worden”, aldus hoofd van het VN-Milieuprogramma (UNEP), Achim Steiner
Het onderzoek werd uitgevoerd door het UNEP van de Verenigde Naties, het Plastic Disclosure Project en Trucost, een consultancybedrijf uit Groot Brittannië dat gespecialiseerd is in het waarderen van natuurlijke hulpbronnen. Transparantie over het gebruik van plastic en efficiënter gebruik, kan volgens Trucost een punt van concurrentie worden tussen bedrijven.
Per jaar wordt wereldwijd zo’n 280 miljoen ton aan plastic geproduceerd. Slechts 10% daarvan wordt gerecycled.
Plastic komt grotendeels uiteindelijk in onze zeeën en oceanen terecht. Door verwering, zonlicht en golfslag valt dit plastic uit elkaar in kleine stukjes. Dit leidt tot ernstige verontreiniging. De zogenaamde plastic soep neemt dagelijks in omvang toe.
Dieren, waaronder vissen en vogels, zien de uiteengevallen plastic tassen en andere voorwerpen aan voor voedsel, eten het op en sterven.
Eind vorig jaar bleek overigens uit onderzoek dat ook mensen mee eten van de plastic soep.
Bron: Duurzaamnieuws.nl ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
4 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Ik heb zelf ook een zaak, maar vraag altijd of ze een zakje willen.
Het gebruik van plastic tasjes zit ingesleten in de gewoontes van winkeliers en klanten. Als iemand een lippenstift koopt wordt het in een plastic tasje gedaan, ook als iemand gewoon een tas bij zich heeft. Als die persoon vervolgens in een andere winkel een ander klein dingetje koopt wordt het weer in een plastic tasje gedaan. Elke dag heb je het in Nederland al over een miljoen tasjes of misschien nog veel meer. Als je het niet wilt moet je soms echt aandringen en als ik het tasje terug geeft omdat het gewoon in mijn rugzak kan en zeg dat het slecht is voor het milieu wordt je aangekeken alsof je niet goed bent. Neem gewoon een tas mee als je boodschappen gaat doen en doe er een gebruikte stevige plastic tas in voor als je meer ruimte nodig hebt. Mensen zouden veel bewuster gemaakt moeten worden van al die miljoenen plastic tasjes, telkens weer. Ook al die overbodige en veel te grote verpakkingen van producten zou aangepast moeten worden. Met zijn allen kunnen we het gewoon veranderen. Zoals met zo veel problemen vraag ik mij af waarom we het niet gewoon oplossen. Het is vaak zo ontzettend simpel.
Helemaal mee eens Jeroen, ik heb precies dezelfde ervaringen. Je wordt raar aangekeken als je geen plastic tasje wilt. Het wordt tijd dat mensen naar de toekomst kijken. Willen we echt dat onze kinderen en kleinkinderen in een met plastic verstopte wereld moeten leven? Het moet toch mogelijk zijn om een alternatief te vinden voor al dat plastic! En natuurlijk begrijp ik wel dat het allemaal een kwestie is van het in stand houden van de industrie waar heel veel geld in om gaat, maar als diezelfde industrie nu eens iets bedenkt om plastic te vervangen is dat toch een gigantisch gat in de markt? Ik zou zeggen, laat ze daar eens mee aan de slag gaan!
Jeroen, je legt me de woorden in de mond. Ik word ook vaak aangekeken alsof ik niet goed ben wanneer ik het tasje vriendelijk teruggeef in een winkel. Ik begrijp ook niet dat winkelketens niet de handen ineen slaan en campagne voeren om de omloop in plastic tasjes tegen te gaan.
Burgers zouden enorm mee kunnen helpen om altijd een tas mee te nemen als ze gaan winkelen.
Als we met zijn allen de handen ineen slaan, kan er veel veranderen.