Milieucriminaliteit wordt in de toekomst strenger bestraft in EU-lidstaten. Op 26 maart heeft de Raad van de EU een herziene richtlijn over milieucriminaliteit goedgekeurd. De nieuwe richtlijn schrijft voor dat bedrijven of individuen, die schade toebrengen aan natuur en dier, hogere straffen krijgen. Ook maakt de richtlijn duidelijker welke activiteiten precies illegaal zijn. EU-lidstaten hebben nu twee jaar de tijd om de voorgeschreven regels van de richtlijn om te zetten in hun nationale wetgeving.
Het is goed dat de EU milieumisdrijven strenger wenst aan te pakken. Dergelijke misdrijven kunnen de gezondheid van mens, dier en natuur ernstig schaden. Voorbeelden van ernstige milieumisdrijven door grote bedrijven in Nederland zijn de alarmerende uitstoot van PFAS door chemiebedrijf Chemours en de schadelijke uitstoot van Tata Steel.
.
Milieucriminaliteit wordt zwaarder bestraft
De aangepaste richtlijn biedt vooruitgang om milieucriminaliteit strenger aan te pakken. Er is een uitgebreide lijst opgenomen met activiteiten die als milieumisdrijven zijn gekenmerkt. Individuen en bedrijfsvertegenwoordigers uit EU-landen kunnen dankzij de herziene richtlijn een gevangenisstraf krijgen wanneer ernstige, onomkeerbare schade is toegebracht aan een (deel van het) ecosysteem. Deze gevangenisstraffen kunnen oplopen tot maar liefst 10 jaar, wanneer de schade de dood van een persoon heeft veroorzaakt, of 8 jaar wanneer er onomkeerbare schade aan een natuurgebied is toegebracht. Ook maakt de richtlijn het mogelijk dat de daders van milieumisdrijven verplicht worden om de schade te vergoeden, of om een serieuze boete te betalen.
.
.
Europarlementariërs zijn erg blij met de goedkeuring van de nieuwe richtlijn. Marie Toussaint, een Franse advocaat en Europarlementarier voor de Groenen/Vrije Europese Alliantie, beschrijft de richtlijn als:
“…een van de meest ambitieuze wetgevingen ter wereld […] de nieuwe richtlijn opent een nieuwe bladzijde in de geschiedenis van Europa, door bescherming te bieden tegen degenen die schade toebrengen aan ecosystemen en daarmee aan de gezondheid van de mens.”
Regels rondom dieren
De herziene richtlijn scherpt bovendien de regels rondom dieren aan. In de vorige richtlijn uit 2008 gold al dat stroperij en de illegale handel in wilde dieren verboden was. Toch ontstond daarbij onduidelijkheid wanneer er sprake was van ‘handel’; valt online handel in wilde dieren daar ook onder? En welke wilde dieren mag je niet verhandelen? De nieuwe richtlijn biedt hierover duidelijkheid: de online handel is ook verboden en er is een precieze lijst met bedreigde diersoorten afgegeven. Dankzij de nieuwe richtlijn is dus de mogelijkheid uitgebreid om personen te vervolgen die zich bezighouden met illegale dierenhandel.
.
Europol onderschept 25 ton levende palingen uit illegale handel
.
Naast de uitbreiding van de strafbaarstelling van dierenhandel, roept de herziene richtlijn de lidstaten op om nadere regels in de nationale wetgeving op te stellen, die toezien op de confiscatie van dieren. Wanneer opsporingsdiensten illegale handel van (wilde) dieren onthullen, zijn ze genoodzaakt om de dieren in beslag te nemen totdat er een permanente oplossing gevonden is. De verzorging van de in beslag genomen dieren verschilt echter sterk per EU-land. De nieuwe richtlijn verzoekt lidstaten om uitgebreidere regels op te stellen die het welzijn van geconfisqueerde dieren garanderen.
.
Ernstige gevolgen
Al met al ontmoedigt de herziene EU-richtlijn individuen of rechtspersonen dus om achteloos met dier en natuur om te gaan. Want ook mestfraude, het dumpen van schadelijk afval of van giftige stoffen kan voortaan ernstige strafrechtelijke gevolgen hebben voor de daders.
Onderstaande trailer is van de de schokkende film Dark Waters, die gaat over het waargebeurde PFAS-schandaal van chemiebedrijf DuPont (nu: Chemours) in Amerika in de jaren ’90 van de vorige eeuw. In de confronterende film wordt getoond welke verstrekkende gevolgen het lozen van chemisch afval kan hebben op een ecosysteem.
.
.
Bronnen (A-Z):
- Environmental Journal
- Eurogroup for Animals
- Europese Raad
- Focus Features/YouTube
- Mondaq
- Lees ook op AnimalsToday:
.
Wettelijke rechten voor de natuur: vanzelfsprekend of discutabel?
©AnimalsToday.nl Femke Oosterbaan Martinius
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?