Migaloo, de beroemde witte bultrug is gespot voor de kust van Australië. Bultruggen zijn en masse begonnen aan de jaarlijkse migratie, zo ook Migaloo. Er is echter nog een witte bultrug gesignaleerd.
De walvis wiens naam in het Aboriginal ‘witte kerel’ betekent, is onderweg naar de warme wateren voor de kust van Queensland, Australië. In een andere groep migrerende walvissen ter hoogte van Wollongong is ook een witte bultrug gezien, een jonkie, zo denken wetenschappers, die nu proberen uit te zoeken of de twee witte walvissen familie van elkaar zijn.
Er werd lange tijd gedacht dat Migaloo de enige witte bultrug ter wereld is, totdat er in 2011 foto’s opdoken van een andere, jongere bultrug.
Bultruggen verblijven gedurende de zomermaanden in de wateren van Antarctica waarna ze noordwaarts trekken naar warmere oorden om zich voort te planten en hun jongen groot te brengen. De reis brengt hen langs zowel de oost- als de westkust van Australië.
Migaloo werd voor het eerst gezien in 1991. DNA-onderzoek wees uit dat hij een mannetje is. Ondanks het feit dat hij wit is, is hij geen albino, aangezien het dier geen rode ogen heeft. Ronny Ling, directeur van de Organisation for the Rescue and Research of Cetaceans Australië (ORRCA) zegt:
“Het ligt eerder voor de hand dat hij extreem gevlekt is. Walvissen zijn van nature zwart-wit gevlekt. Hij heeft gewoon meer wit dan de andere walvissen.”
Over de eventuele familiaire relatie tussen de twee witte walvissen zegt Ling:
“Bultruggen zijn niet van het vaderen. Hij (Migaloo) zal niet zorgen voor zijn nakomeling. Hij zal achter de vrouwtjes aan zitten. Zijn enige doel is zich voor te planten, zeker nu.”
Sinds de jacht op bultruggen voor de kust van Australië verboden is, nu zo’n veertig jaar geleden, heeft de soort een succesvolle rebound gemaakt. De populatie is van een dip van rond de 100 exemplaren hersteld naar 17.000 dieren.
Matthew Collis van het IFAW zegt dat Migaloo een goede ambassadeur voor zijn soort is:
“Migaloo is een beroemdheid en mensen voelen een sterke connectie met hem. Het is zeer bemoedigend zulke gezonde populaties te zien floreren aan de Australische kust. Het laat zien dat de beslissing de jacht te verbieden een hele goede is.”
Volgens Collis is scheepvaart wel nog een steeds groter wordende bedreiging voor de dieren. In 2003 was Migaloo zelf betrokken bij een aanvaring waar hij een aantal flinke littekens aan heeft overgehouden. In Queensland is speciale regelgeving ingesteld die Migaloo beschermd. Boten die walvissen naderen op 300 meter moeten zich sowieso aan strikte regels houden en voorzichtigheid is geboden.
Migaloo the White Whale Encounter
Bron ©PiepVandaag.nl