In driekwart van de geteste vlees– en melkproducten hebben wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) microplasics aangetroffen. In maart werd ook al aangetoond dat microplastics in het menselijk lichaam zitten en nu is hetzelfde waargenomen bij boerderijdieren. Het voer dat ze krijgen is een van de bronnen van microplastics, maar dat is niet de enige route van besmetting.
Alle genomen monsters van dierlijk korrelvoer bevatten ook microplastics, zo bleek uit de steekproef. Verpakking kan microplastics afgeven, maar ook oppervlaktewater bevat in toenemende mate microplastics, bijvoorbeeld door tandpasta’s met ‘microbeads‘, kleine stukjes plastic die een schurend effect hebben zonder het glazuur te krassen. Microplastics worden wereldwijd in allerhande vormen toegepast, waaronder cosmetica en wasmiddelen. Microplastics ontstaan ook door het uiteenvallen van zwerfplastic in almaar kleiner wordende stukjes plastic, die overal in doordringen.
.
Melk, vlees en bloed van boerderijdieren
Alle producten die getest zijn bevatten enige vorm van microplastics, die uit allerhande soorten plastic kunnen bestaan. Er is dus niet maar 1 soort microplastic.
Bloed
Er werden 24 bloedmonsters getest: 12 van koeien en 12 van varkens. In alle monsters zijn microplastics aangetroffen als polyethyleen en polystyreen.
Melk
De onderzoekers namen 25 melkmonsters van met de hand gemolken melk, melk uit melktanks op de boerderij en melk in kartonnen verpakking in de supermarkt: bij 18 monsters werden microplastics gevonden en geen van de typen melk bleef gespaard. In Frankrijk en Zwitserland zijn vorig jaar ook al microplastics aangetroffen in melk.
Vlees
Tenslotte zijn er 16 vleesmonsters genomen: 8 van runderen en 8 van varkens. Bij rundvlees bevatten 7 van de 8 monsters microplastics, bij het varkensvlees 5.
Eerder dit jaar werd ook al aangetoond dat microplastics zich nestelen in menselijk longweefsel. Dit is mogelijk wanneer de deeltjes klein genoeg zijn om met de bloedbaan door het lichaam verplaatst te worden. En net als het menselijk lichaam worden microplastics overal ter wereld gevonden, van pool tot pool, in de diepste diepten van de oceaan en in toenemende mate ook in ons drinkwater. Welke nadelige effecten dit op termijn kan hebben voor mens en dier is nog niet te zeggen, aldus het rapport:
“Het blijft onbekend of er potentiële toxicologische risico’s zijn van deze bevindingen.”
Het is aangetoond dat microplastics menselijke cellen kunnen schaden, op dezelfde wijze als fijnstof via de lucht. Het is daarom belangrijk dat de gezondheid van mens en dier beschermd wordt, vind Maria Westerbos van de Plastic Soup Foundation, de opdrachtgever van het onderzoek:
“Nu microplastics aanwezig zijn in veevoer, is het niet verrassend dat een duidelijke meerderheid van de geteste vlees- en zuivelproducten microplastics bevatten. We moeten de wereld dringend bevrijden van plastic in veevoer om de gezondheid van dieren en mensen te beschermen.”
Ook in andere landen lopen onderzoeken naar microplastics in boerderijdieren en hun dierproducten.
Bronnen:
- BN De Stem
- HLN
- NOS
- Welingelichte Kringen
- Lees ook:
.
©AnimalsToday.nl BVR