Dat microplastics in de oceanen zitten en zelfs in het ijs op Antarctica, dat was al bekend. Maar nu hebben onderzoekers boven Japan ook microplastics in wolken aangetroffen.
De wolken rondom de Japanse Mount Fuji en Mount Oyama bevatten alarmerende hoeveelheden kleine stukjes plastic. Dat blijkt uit onderzoek van de Japanse Universiteit van Waseda. De onderzoekers bestudeerden 44 monsters die op hoogtes tussen de 1300 en 3776 meter zijn afgenomen.
Microplastics in wolken
De monsters van de wolkenmist bevatten tussen de 6,7 tot 13,9 plastic deeltjes per liter. De onderzoekers vermoeden dat de hoge concentraties plastic een hogere uitstoot van broeikasgassen veroorzaken bij het vormen van wolken. Dat komt omdat microplastics sneller afbreken door de ultraviolette stralen, waardoor broeikasgassen vrijkomen. Hoofdauteur van het onderzoek, Hiroshi Okochi, professor aan de Universiteit van Waseda:
“Als het probleem van de ‘plastic luchtvervuiling’ niet proactief wordt aangepakt, kunnen klimaatverandering en ecologische risico’s werkelijkheid worden, wat in de toekomst onomkeerbare en ernstige milieuschade zal veroorzaken.”
De vervuiling door microplastics in wolken boven Japan bestaat uit plasticdeeltjes die kleiner zijn dan vijf millimeter en die bij de afbraak van grotere stukken plastic vrijkomen. Microplastics worden soms ook opzettelijk aan producten toegevoegd, of in industrieel afvalwater geloosd. Autobanden en plastic deeltjes in persoonlijke verzorgingsproducten zijn de belangrijkste veroorzakers van microplastics. Uit recent onderzoek blijkt dat er jaarlijks naar schatting maar liefst 10 miljoen ton microplastics in de oceanen terechtkomt.
.
.
Volgens de auteurs komen de plasticdeeltjes vooral in de lucht door ‘zeespray’, wat ontstaat wanneer golven breken. Ook door auto’s opstuivend stof kan veel kleine stukjes plastic bevatten. Microplastics zijn aangetroffen in talloze dieren, waaronder bij mensen in longen, hersenen, hart, bloed, placenta’s en ontlasting. Hoewel de gezondheidsrisico’s voor mensen nog steeds niet geheel duidelijk zijn, blijkt uit onderzoek dat muizen wel degelijk gezondheidsproblemen ervaren na blootstelling aan microplastics. Het gaat dan om gedragsveranderingen, maar ook prikkelbare darmsyndroom en het werd bovendien in verband gebracht met kanker. Microplastics in wolken zijn in dat kader een zorgelijke ontdekking.
Verstoring ecologische balans
Veel van deze deeltjes zijn plastic stukjes die ‘van water houden’, waterminnend zijn. Dat duidt er volgens de onderzoekers in Japan op dat vervuiling ‘een sleutelrol’ speelt in de ‘snelle vorming van wolken’. Microplastics kunnen net als andere stofdeeltjes een soort ‘zaadjes’ vormen waar waterdamp omheen condenseert tot regendruppels. Daardoor zou de neerslag kunnen toenemen. De wetenschappers schrijven:
“Over het geheel genomen suggereren onze bevindingen dat microplastics op grote hoogte de vorming van wolken kunnen beïnvloeden en op hun beurt het klimaat kunnen veranderen.”
Als die microplastics weer op de grond terechtkomen, kunnen mensen en dieren ze binnenkrijgen. Ook waarschuwen de onderzoekers dat een hoge concentratie van microplastics in wolken boven kwetsbare poolgebieden de ecologische balans daar kan verstoren.
Bronnen:
- Asia Nikkei
- Euronews
- The Guardian
- Lees ook op AnimalsToday:
.
@AnimalsToday.nl Sophie Jongma