Onderzoek heeft uitgewezen dat 67 procent van de Britse zeebodemhaaien microplastics en synthetische vezels in hun spijsverteringsorganen hebben. Deze zijn afkomstig van vislijnen, netten en kleding. Het is voor het eerst dat microplastics en synthetische vezels van kleding worden aangetroffen in zeebodemhaaien die van de Britse kust af leven.
Wetenschappers van de Universiteit van Exeter bekeken de spijsverteringsorganen van 46 haaien die als bijvangst waren gevangen door Britse vissers. Ze troffen bij 67 procent van de haaien in totaal 379 deeltjes microplastics en andere door de mens geproduceerde vezels aan. Er werden vier soorten ‘demersale’ – dat wil zeggen op of in de buurt van de zeebodem levende – haaien onderscheiden: de hondshaai, de gevlekte toonhaai, de doornhaai en de kathaai.
Volgens Kristian Parton, hoofdauteur van het onderzoek door het Center for Ecology and Conservation, laat deze ontdekking de wijdverspreide aard van plasticvervuiling zien. Bovendien zou dit het eerste onderzoek zijn dat bewijs toont voor microplastics en antropogene vezelverontreinigingen bij verschillende Britse diepzeehaaiensoorten.
Groot aandeel synthetische vezels uit kleding
De wetenschappers waren verrast over het grote aantal synthetische vezels uit textiel en kleding dat ze tegenkwamen. Maar liefst 95 procent van de aangetroffen deeltjes bestond uit deze laatstgenoemde categorie. Deze zogenaamde synthetische cellulose is ook afkomstig van hygiënische wegwerpartikelen als mondkapjes. Parton legt uit hoe de deeltjes in de haaien terechtkomen:
“Wanneer kleding wordt gewassen of weggegooid komen minuscule vezels vrij die via afwateringsystemen in zee terechtkomen. Eenmaal in zee blijven deze microvezels ofwel drijven, of ze zinken naar de zeebodem waar deze haaien leven. De deeltjes kunnen dan via hun voedsel of direct via het sediment op de zeebodem worden ingeslikt.”
Hij denkt dat het overige deel microplastics mede veroorzaakt wordt door de visindustrie:
“Een groot deel van de andere soorten microplastics die we vonden is wellicht afkomstig van vislijnen of netten.”
Crisis
Het geeft te denken over hoe we met onze kleding omgaan. Volgens het Center for Biological Diversity zijn de oceanen op aarde vervuild met 15-51 biljoen (een miljoen miljoen) deeltjes plastic:
“Geen vierkante mijl van het oceaanoppervlak is vrij van plasticvervuiling. Het probleem groeit uit tot een crisis. De fossiele industrie is van plan om de plasticproductie met 40 procent te verhogen in het aankomende decennium. We hebben dringende actie nodig om de wereldwijde epidemie van plasticverontreiniging aan te pakken”, aldus de organisatie.
Het onderzoek ‘Investigating the presence of microplastics in demersal sharks of the northeast Atlantic’ is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Frank Boels