Wetenschappers hebben microplastics gevonden in zee-ijs van Antarctica, dat bekend staat als een van de meest afgelegen en laagst bevolkte gebieden ter wereld. De plastic microdeeltjes zijn ontdekt door een team van onderzoekers uit Tasmanië in een stukje ‘zee-ijskern’ dat ze in 2009 uit de oostkant van het continent, twee kilometer van de kust hebben gehaald. Microplastics zijn eerder ontdekt in het oppervlaktewater, het sediment en de sneeuw van Antarctica, maar nog nooit in het zee-ijs, wat het leefgebied is van krill. De aanwezigheid van kleine plastic deeltjes in dit ijs zou een grote impact kunnen hebben via de voedselketen.

Microplastics
Microplastics gevonden in Antarctisch zee-ijs: mogelijk grote impact via voedselketen | Foto: Pixabay

Buitengewoon wijdverbreid

Anna Kelly, de hoofdonderzoeker en hoofdauteur van de studie van het Institute for Marine and Antarctic Studies (IMAS) van de Universiteit van Tasmanië, betreurde de vondst en zei tegen The Guardian:

“De afgelegen ligging…is niet voldoende geweest om deze te beschermen tegen plasticvervuiling, die nu overal in de oceanen van de wereld te vinden is.”

Tegen ABC News zei ze:

“Als we plastic deeltjes hebben in Antarctica, in een van de meest afgelegen leefgebieden op aarde, [dan is plastic] buitengewoon wijdverbreid en is er een grote impact, zelfs op plaatsen die de meesten van ons nooit zullen bezoeken.”

Hoe meer microplastics er in zee-ijs zitten, hoe makkelijker het ijs smelt, dus het kan grote gevolgen hebben voor bio-geochemische cycli, zei ze ook tegen ABC News en voegde eraan toe:

“En als de kunststoffen klein genoeg zijn, kan het grote gevolgen hebben als ze uit het ijs komen en hoe dat het zeeleven in Antarctica beïnvloedt.”

Voedselketen

Als microplastics vastzitten in zee-ijs blijven ze langer aan de oppervlakte, waardoor de kans ook groter word dat de deeltjes gegeten worden door krill dat zich voedt met algen van zee-ijs, schreef The Independent op 24 april 2020. “Zee-ijs is het leefgebied van belangrijke foeragerende soorten,” zei Professor Delphine Lannuzel van IMAS en coauteur van de studie in The Guardian. Prof. Lannuzel, die krill een ‘hoeksteen-soort van de ecosystemen in de Zuidelijke Oceaan’ noemt, zei:

“Krill heeft effect op al het andere in de voedselketen en het is afhankelijk van de groei van zee-ijsalgen. Als je nu denkt dat zee-ijsalgen geassocieerd worden met kunststoffen, kun je denken aan de bio-accumulatie van de kunststoffen in krill en bij walvissen.”

walvissen
Foto: publiek domein

Met bijna een miljard mensen over de hele wereld die zeevruchten consumeren als hun belangrijkste eiwitbron is er ook een ander, direct risico voor de menselijke gezondheid als plastic op deze manier de voedselketen binnenkomt, schreef The Independent.

Polymeer, polyester en nylon

Een van de belangrijkste conclusies van het onderzoek, dat werd gepubliceerd in de mei-uitgave van het Marine Pollution Bulletin, was dat 14 soorten polymeren werden geïdentificeerd in de tien jaar oude ijs-kern. In deze verschillende soorten polymeer vonden de onderzoekers 96 microplastic deeltjes van verschillende soorten plastic, waaronder polyethyleen dat in plasticzakken wordt gebruikt. Andere geïdentificeerde vezels waren polyester en nylon. Kelly zei ook tegen ABC News dat de hoeveelheid gevonden microplastics in het monster – van ongeveer 1,1 m lang en 14 cm breed – overeenkomt met bijna 12 deeltjes per liter. Eerder dit jaar werd er een grootschalig gat ontdekt in de zogenaamde ‘doomsday glacier’ van Antarctica, wat suggereert dat het nog sneller smelt dan wetenschappers al lang vreesden.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Femke van Iperen