Ze zijn onlosmakelijk verbonden met het straatbeeld in Azië: straathonden en -katten. Voor miljoenen dieren is het leven op straat een ware hel. Gelukkig zijn er initiatieven die zich bekommeren om deze kwetsbare dieren. Zo haalt Soi Dog Foundation al ruim 15 jaar duizenden zwerfhonden en –katten in Phuket (Thailand) van de straat en geeft ze de medische zorg, die deze hulpeloze dieren nodig hebben. De metamorfoses zijn geweldig om te zien!
Soi Dog Foundation (Soi Dog) is in 2003 opgericht op het eiland Phuket in Thailand met als doel de straathonden en -katten die het eiland bevolkten te helpen. Het eiland telde meer dan 50.000 zwerfdieren, die vaak in zeer slechte conditie verkeerden door gebrek aan voedsel en verwondingen door aanrijdingen. Ook steeg het aantal zwerfdieren toen enorm, doordat er geen sterilisatieprogramma was. Soi Dog is in dat gat gesprongen. Elk jaar steriliseert en vaccineert Soi Dog tienduizenden honden en katten op Phuket, in Bangkok (thuis voor 640.000 zwerfhonden!) en andere Thaise provincies. Inmiddels heeft de organisatie honderdduizenden dieren gesteriliseerd. De zwerfdierenpopulatie op het eiland Phuket is door het werk van Soi Dog nu onder controle en de verwachting is dat tegen 2025 er nog maar weinig zwervertjes rondlopen in de straten en op de stranden.
Verminkt
Maar niet elk zwerfdier kan na sterilisatie terug naar de straat. Bij Soi Dog worden heel regelmatig dieren binnengebracht die zijn aangereden, vergiftigd of gewelddadig zijn verminkt door mensen. Soi Dog vangt ze op, geeft ze de medische zorg die ze nodig hebben en zoekt vervolgens het “gouden mandje”. Zo werd de reu Cola binnengebracht met afgehakte voorpoten. Deze gruweldaad werd hem aangedaan, omdat hij op een paar schoenen had gekauwd… Maar dankzij de hulp van Soi Dog gaat hij nu weer vrolijk door het leven!
Bekijk het ontroerende filmpje van Cola:
Overlevenden van de vleeshandel
Soi Dog voert ook campagne voor de verbetering van dierenrechten in Azië. De organisatie vecht tegen de gruwelijke handel in honden– en kattenvlees en dankzij enorme inspanningen is deze misselijkmakende handel in Thailand bijna verdwenen. Maar Soi Dog strijdt verder om deze barbaarse praktijken ook in Zuid-Korea, Vietnam, China en andere Aziatische landen te laten verdwijnen. Ze gaat in gesprek met de autoriteiten en maakt de bevolking bewust van de gruwelpraktijken. Met de slogan ‘Een hond is een hond’ wil Soi Dog in Zuid-Korea mensen bewust maken dat “vleeshonden” niet anders zijn dan honden die als huisdier worden gehouden. Velen denken dat honden uit de vleeshandel anders zijn dan huisdieren en geen ziel zouden hebben. Steeds meer mensen in Zuid-Korea hebben huisdieren, waardoor de publieke opinie ook daar verandert. Soi Dog zorgt voor honderden honden die zijn gered uit deze handel en doet er alles aan om een goed thuis voor ze te vinden. Prince is zo’n “geluksvogel”. Hij is op tijd gered van een gruwelijke dood.
The story of Prince, a Yulin survivor from Soi Dog Foundation on Vimeo.
Pup
Nog een prachtige metamorfose. Stefania kwam als 3 maanden oude pup binnen in vreselijke conditie. Met een ernstige huidziekte, diverse andere problemen, geen eigenaar en zelfs geen moeder die voor haar zorgde. Kijk hoe ze van een troosteloos pupje uitgroeit tot een prachtige hond!
Bekijk haar hartverwarmende transformatie:
Molido sleepte zich rond door de straten, vanwege een verlamming aan beide achterpoten. In het opvangcentrum van Soi Dog kreeg Molido liefdevolle zorg, medische behandeling, fysiotherapie en uiteindelijk een hondenrolstoel.
Als je meer wilt lezen over Soi Dog, of de organisatie wilt ondersteunen, kijk dan op de website.
Bronnen:
©Animals Today
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?