Dodo - uitsterven
Dodo

Er leven momenteel meer dan een miljoen diersoorten op aarde. Er bestaan wel 6000 soorten reptielen en 70.000 verschillende soorten spinnen! Zoveel dieren… en zoveel feiten om te weten te komen over deze interessante wezens.

Maar wat als al die dieren er niet meer zijn? De mens heeft een grote invloed op het leven en het voortbestaan van al deze dieren. Verschillende diersoorten zijn alleen nog maar in musea te bewonderen, omdat ze zijn uitgestorven. Voor zover we weten zijn er tot op de dag van vandaag 38 zoogdiersoorten uitgestorven. Sommigen van hen leven nog in gevangenschap, omdat wetenschappers proberen de diersoort te redden.

Door het probleem van klimaatverandering is het een feit dat de 28.270 op aarde levende soorten zoogdieren in gevaar zijn. In 2006 stonden er ruim 6500 gewervelde en ruim 2100 ongewervelde dieren op de lijst van met uitsterven bedreigde diersoorten. 253 vissoorten en 442 amfibieen werden met uitsterven bedreigd. In totaal zijn ruim tachtig diersoorten reeds uitgestorven.

Een van deze uitgestorven dieren is de Dodo (Raphus Cucullatus): een loopvogel van zo’n twintig kilo uit de duivenfamilie,  die leefde in de bossen op het eiland Mauritius. Portugeze ontdekkingsreizigers ontdekten deze bijzondere vogel in 1507.

De scheepsbemanningen noemden de grote gemuteerde duif walgvogel of dodaars vanwege het dotje veren op het achterste van de vogel. De naam “Dodo” is afgeleid van het woord dodaars.

Door de kolonisten geimporteerde varkens, apen en ratten aten de eieren van de Dodo, die ze in de grondnesten vonden en de mensen aten de vogels zelf. De populatie van de grote vogel ging snel achteruit. In 1681 werd de laatste Dodo gedood.

Vandaag de dag worden er meer dan 1200 vogelsoorten met uitsterven bedreigd. Het gaat om zo’n dertien procent van alle op aarde levende vogels. Onder deze vogels is bijvoorbeeld

Grote Indische Trap. De vogel is één van de grootste en zwaarste vliegende vogels ter wereld. De Grote Indische Trap is ongeveer een meter hoog en kan gemakkelijk vijftien kilo wegen. Met nog maar 250 exemplaren lijkt de soort gedoemd om te verdwijnen.

Gelukkig worden er ook regelmatig nieuwe diersoorten ontdekt. Zo ontdekten Zweedse onderzoekers in 2010 een nieuwe vogelsoort inb Azie, die ze Kalksteen Boszanger (phylloscopus calciatilis) noemen. De nieuwe vogelsoort is heldergroen aan de bovenkant en heldergeel op de buik en komt veelvuldig voor in Laos en Vietnam. Ook in het zuiden van China zou de vogel niet vreemd zijn.

De Kalksteen Boszanger lijkt veel op bekende vogelsoorten, waardoor het lang heeft geduurd voordat men besefte dat het diertje tot een andere vogelsoort behoorde. Aan de hand van de onderscheidende zang en een DNA-onderzoek kon worden vastgesteld dat het toch echt om een nieuwe soort ging.

Bronnen: Scientias, Wikipedia, Discovery, ScienceFacts