Hoe verleidelijk is het niet wanneer je hond of kat tijdens het eten met grote ogen of mauwend vraagt om een hapje. Onze huisdieren zijn er meesters in als het gaat om je over te halen ze iets van je bord te geven. Maar wat lijkt op een lekker snackje zou wel eens erg schadelijk kunnen zijn voor onze geliefde huisgenootjes. Daarom een lijstje met 8 voedingsmiddelen die je ze nooit mag geven omdat ze er heel erg ziek van zouden kunnen worden, of erger nog: aan dood kunnen gaan.
- Alcohol, koffie en melk
Veel dingen die mensen drinken zijn ook voor ons niet gezond, laat staan dat ze goed zijn voor je huisdier. Vanzelfsprekend geef je ze dus geen alcoholhoudende dranken, maar ook koffie is erg slecht. Behalve eventuele cacao zit er natuurlijk cafeïne in koffie, en dat kan bij honden zorgen voor hoge bloeddruk, flauwvallen en hartritmestoornissen, mogelijk met de dood als gevolg. Voor volwassen katten is melk helemaal niet goed, want de meeste katten zijn overgevoelig voor het enzym lactose, waar ook sommige mensenmagen niet tegenkunnen. Het gevolg van melk drinken kan zijn dat de kat ernstige spijsverteringsstoornissen krijgt. Geef je huisdieren daarom alleen water, dan weet je zeker dat ze gezond blijven. Voor katten is er speciale lactosevrije melk in de handel.
- Avocado’s
Avocado’s zijn heerlijk in een salade of verwerkt als guacamole, maar kunnen erg gevaarlijk zijn voor kleine huisdieren. In avocado’s zit een gifstof met de naam persin, die kan zorgen voor overgeven, diarree en hartklachten. Vooral voor vogels is avocado dodelijk gevaarlijk, maar ook mild-giftig voor honden en katten. Ook lopen ze het risico om in de pit te stikken.
- Uien, knoflook en zout
Bijna alle kruiden en toegevoegde smaakstoffen zijn schadelijk voor huisdieren, maar met uien en knoflook is het extra oppassen, vooral bij katten. Deze smaakmakers kunnen al bij kleine hoeveelheden leiden tot bloedarmoede en beschadigde rode bloedcellen. Knoflook kan daarnaast ook nog zorgen voor een geïrriteerd spijsverteringsstelsel. Zout is levensgevaarlijk voor alle huisdieren. Eén theelepel zout kan voor een kat al dodelijk zijn, omdat het nierfalen en leverschade aanricht, evenals hoge bloeddruk en hartstoornissen. Geef je huisdieren dus nooit chips of andere dingen die zout bevatten, hoe lekker ze het ook vinden.
- Druiven
Geheel terecht zien we druiven als een gezond onderdeel van de maaltijd, direct van de tros of in een salade. Je zou denken dat het voor huisdieren ook een makkelijk en smakelijk tussendoortje is, maar voor honden gaat dat beslist niet op. Hoewel niet precies bekend is welke stof de veroorzaker is kan het eten van druiven bij honden schade aan de lever veroorzaken en nierfalen. Dit uit zich in overmatig drinken en plassen. Een handjevol druiven kan al ernstige schade aanrichten, dus eet ze lekker zelf op en deel ze niet met je hond.
- Macadamianoten
Noten zijn hoe dan ook een risico, omdat dieren er makkelijk in kunnen stikken. Maar macadamianoten bevatten bepaalde stofjes en die blijken voor honden erg gevaarlijk te zijn. Niet dat ze meteen dodelijk zijn, maar op de lange termijn zijn negatieve effecten waargenomen voor de spieren, met gezwollen ledematen als gevolg, spierverslapping, kortademigheid en trillen. Deze klachten zijn alleen waargenomen bij honden, maar voor de zekerheid geven we deze noten dus aan geen van onze huisdieren.
- Gekookte beenderen en dierlijk vet
Een hond en zijn bot is een bijna onlosmakelijk beeld, net als katten en schoteltjes melk. Dat die laatste combinatie niet goed is kon je al eerder lezen, maar ook beenderen kunnen bij honden voor grote schade zorgen. Dat begint bij vetresten aan de beenderen, die bij honden kunnen leiden tot pancreatitis, ontsteking van de alvleesklier. Een ander probleem van gekookte botten is dat de beenderen door de hoge temperaturen broos worden. Daardoor wordt de kans op splinters groot, die in de keel kunnen blijven steken of de slokdarm perforeren. Kippenbotjes zijn helemaal uit den boze, want als die breken blijven er vlijmscherpe stukken bot over waar je de hond zeer beslist geen plezier mee doet. Wil je de hond toch een been geven om op te knagen, zorg er dan voor dat het goed is schoongemaakt en beslist niet is verhit.
- Mais aan de kolf
Op zich is mais niet erg ongezond, maar de kolf waaraan de mais zit wel. De kolf is buitengewoon moeilijk verteerbaar, waardoor de kans bestaat dat de harde en taaie bestanddelen zich ophopen en voor verstoppingen zorgen van het spijsverteringskanaal. Wanneer dit te lang duurt is zelfs een operatie nodig, want als die niet plaatsvindt kan zo’n verstopping dodelijk aflopen. Ook de mais zelf is vrij lastig te verteren, waarbij een te grote hoeveelheid kan leiden tot overgeven, maagpijn en een lamlendig gevoel.
- Chocola
Misschien wel bovenaan de lijst van ongezonde voedingsmiddelen voor huisdieren staat chocolade. In cacao zitten behalve cafeïne meerdere gifstoffen die bij honden en katten kunnen zorgen voor overgeven en diarree, maar in ernstige gevallen ook voor schade aan het hart en zenuwstelsel. Deze schade is niet zelden fataal. Hoe donkerder de chocolade, des te meer van deze giftige stoffen erin zitten. Natuurlijk bevat chocola ook veel suiker en ook dat is niet goed, om te beginnen voor hun tanden, maar ook kan suiker zorgen voor hartproblemen.
Mensenvoedsel is in de meeste gevallen volledig ongeschikt voor dieren. Geef ze als tussendoortje liever speciaal daarvoor bedoelde snoepjes of staafjes om op te knagen. Want een beloning vanaf ons bord kan al snel uitdraaien op een straf voor onze geliefde huisgenootjes.
Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
14 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Op internet staan interessante artikelen, maar ook onzinnige, half ware en geheel incorrect. Heel veel van deze informatie wordt blindelings overgenomen door andere mensen en artikelen. Enkele opmerkingen zijn op zijn plaats (helaas).
KNOFLOOK
Uit onderzoek aan de Universiteit in Zürich is gebleken, dat 5 gr. per kilo lichaamsgewicht toxisch is, dat betekent ongeveer 2 teentjes knoflook PER KILO hond, m.a.w. een hond moet er nog al veel van eten, wil het überhaupt enigszins gevaarlijk zijn. Bij ui ligt het iets anders maar dan nog moet een hond redelijk veel ui eten wil het toxisch zijn. Gewoon niet teveel geven want net als met alles is “overdaad schaad”.
DIERLIJK VET
Dierlijk vet wordt hier als aanhef genoemd bij een stukkie tekst. De suggestie kan gewekt worden dat het slecht is voor een hond of kat. Dierlijk vet en dierlijk eiwit is juist van groot belang voor hond en kat. Het vetmetabolisme bij de hond zet vet gemakkelijk om in energie. Bij de mens is het vetverhaal juist een heel ander en negatiever verhaal. Wij hebben veel meer moeite om vet om te zetten. Juist te weinig vet (mede vanwege de verhitting, door nacoating kan extra vet toegevoegd worden) in met name brokvoeding zorgt bij honden voor veel huid-, vacht- en verteringsproblemen. Vandaar ook dat zalmolie, vloeibaar schapenvet of schapenvet (bonbons) vaak uitkomst biedt bij deze problemen.
Beetje onderzoek en je voorkomt veel onwaarheden.
Ik vrag me af hoe de honden tot nu toe hebben kunnen bestan , volgens mij is special hondeten maar iets van de laatste 60 jaren of zo. Wat kregen de dieren daarvoor? Ons honden kregen vroeger altijd de resjes van tafel. Nu hebben wij twee bullen en die zijn wat gevoeliger en laten veel winden daarom kopen wij droogvoeding voor hen, maar ons andere honden vroeger hebben gewoon van de keuken meegegeten en hebben allemaal een lang en gezond leven gehad.
ik geef mijn hond ’s zomers altijd knoflook dragees tegen teken en ander ongedierte. Werkt goed! Met de vorige honden deed ik dat ook altijd al.
Ik vind dit artikel nogal overdreven. Bij dieren EHBO wordt je zelfs geleerd een hand zout in de bek van een hond te doen om de hond te laten overgeven als hij bijv een tennisbal heeft opgegeten…
Knoflook wordt idd vaak gegeven ter preventie van vlooien.
Ik denk dat zelfs bepaalde merken voer meer zout bevatten dan ons eigen eten, daar zou ik me eerder druk om maken!
Gesponsord door de diervoederindustrie? Vet en suiker zijn niet goed voor mensen en dus ook niet goed voor dieren. Maar met mate kan het helemaal geen kwaad. Natuurlijk, chocola kan voor sommige honden giftig zijn, maar er is nog geen hond overleden aan een stukje melkchocola of een druif. In de natuur bestaat niet zo iets als mensen- of diereneten. Honden ruimen al eeuwenlang de resten van de mensen op. Daar is niets mis mee. Beetje jammer van dit stukje, terwijl jullie anders zulke prima artikelen publiceren.
Is niet waar mijn honden krijgen vaak een druif of
Knoflook allemaal oud geworden sterker nog knoflook
Is goed voor de huid en vacht
Hele maal mee eens we maken er zelf zorg (kindjes) van. Hier eten ze meestal met de pot mee en zijn echt nooit ziek. Terwijl mn vriendin der hondjes vaak ziek zijn of iets hebben. En die krypton nogwel duur voer. Als je niet overdrijft met het mee laten eten en oplet wat je geeft kunnen ze er ook oud mee worden. Gr Sandra.
Idd zoals jij zegt mijn honden zijn ook nooit ziek geworden ervan
Is dit nu een willekeurige foto? Ik bedoel: rozen, rode wijn? En lente ui en rauwe ui? Van een stukje tomaat krijgen ze niks en wat druiven betreft: wij eten altijd pitloze en dan krijgen ze er es 2 of 3. Volgens mij zijn het nl de pitten in de druiven, niet het vruchtvlees. En een aardbeitje kan ook geen kwaad. Onze hond haalde ze zelf uit de moestuin….
Wat betreft het stukje druiven nog een aanvulling: Ook rozijnen zijn giftig! Pas dus ook met gedroogde druiven goed op bij honden. Niet elke hond is er gevoelig voor, maar het kan wel eens fout aflopen….
Ik geef mijn hond juist knoflookcapsules tegen vlooien/teken…
Kijk uit met de hoeveelheid die je geeft, teveel knoflook kan je huisdier vergiftigen.
Er zijn speciale blokjes schapenvet met de goede hoeveelheid knoflook te koop.
Knoflook word wel vaker aangeraden om dieren van hun vlooien en teken af te laten komen.
Mijn honden hebben ook wel knoflook snoepjes in schapenvet gehad, geen problemen gezien.
Er zijn o.a. van Biofood speciale antivlooiensnoepjes waarin alliine uit knoflook juist een belangrijk bestanddeel vormt omdat dat parasieten verdrijft. Weet iemand hoe dat hiermee dan zit?
laat jeniet gek maken ! boerderijhondjes en die van ons eten alles al levens lang !