Verhalen over mishandelde kinderen, honden en mensen: we worden er dagelijks mee geconfronteerd op internet en in kranten. Maar raakt het ene leed ons meer dan het andere? Onderzoekers van Northeastern University in Boston zochten het uit. Wat blijkt? We worden harder geraakt door dierenleed dan door mensenleed.
Mensen blijken emotioneel meer geraakt te worden door mishandelde honden dan door mishandelde volwassen mensen. Dit blijkt uit een onderzoek dat werd gehouden onder 256 proefpersonen. De proefpersonen kregen een nieuwsartikel te zien over een slachtoffer van zinloos geweld, maar in elk artikel was het slachtoffer anders: een baby, een dertigjarige volwassene, een puppy of een zesjarige hond.
Hond als lid van de familie
Na het lezen van het artikel werden de proefpersonen gevraagd naar hun emoties. De proefpersonen die de verhalen lazen over de baby, hond of puppy hadden hetzelfde niveau van empathie. Het artikel over de volwassene lokte echter minder emoties uit. De onderzoekers zeiden over de resultaten:
“Proefpersonen waren significant minder overstuur wanneer volwassen mensen het slachtoffer werden van geweld, in vergelijking met menselijke baby’s, puppy’s en volwassen honden. Alleen ten opzichte van de baby werd er minder emotioneel gereageerd op de volwassen hond.”
De reden hiervoor? Volgens de onderzoekers beschouwen mensen hun hond niet als dieren, maar eerder als ‘wollige baby’, of als lid van hun familie naast de eigen kinderen.
Meer donaties voor hond
Een eerder onderzoek toonde ook al aan dat mensen meer geraakt worden door dieren. Een studie van medische onderzoek stichting Harrison’s Fund liet namelijk zien dat mensen eerder geneigd waren geld te doneren voor een hond dan voor een mens.
In de studie kregen mensen een advertentie te zien met de vraag: “Geef jij £5 om Harrison te reden van een langzame en pijnlijke dood?” Maar in de ene advertentie werd een jongetje afgebeeld en in de andere advertentie een hond. Harrison de hond kreeg de meeste donaties.
Bronnen: AD.nl, Business Insider, The Times, Evening Standard ©Animals Today Nadine van Wissen
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Deze conclusies zijn voorbarig. Ik verwacht dat een dergelijke studie in andere landen enlen heel ander resultaat op gaat leveren