Mensen kunnen emoties herkennen in het gekakel van kippen. Recent onderzoek wijst dat uit. Vrijwilligers die naar het gekakel luisterden, bleken vrij goed te kunnen horen of de kip al dan niet blij of opgewonden was. 

Mensen herkennen emoties in het gekakel van kippen
Mensen kunnen emoties herkennen in het gekakel van kippen | Foto: publiek domein

In een recent onderzoek is getest of mensen aan het gekakel van kippen (Gallus gallus) konden horen of het om beloonde of niet-beloonde contexten ging. Wetenschappers lieten vrijwilligers luisteren naar audio-opnames van kippen, waarbij het geluid passend bij een beloning (zoals meelwormen) als een positieve emotie kan worden gezien. De meerderheid van de vrijwilligers reageerden correct op de emoties van de dieren. Opvallend genoeg had ervaring met het houden van kippen geen invloed. Wellicht dat mensen die veel kippen horen zelf in de intensieve dierhouderij werkzaam zijn. Daar is zelden sprake van  kippen die beloningen krijgen.
.

Hoe kakelt een kip?

Dieren, inclusief zoogdieren, reptielen en amfibieën, maken geluid door luchtstroom vanuit de longen door de larynx (strottenhoofd) te laten gaan. De luchtstroom doet de stembanden trillen, waardoor geluidsgolven de mond verlaten. Bij vogels vindt een vergelijkbaar proces plaats. De syrinx, het vocale orgaan aan de basis van de luchtpijp, is de bron van de trilling die het geluid genereert. Dit wordt vervolgens aangepast door een complex samenspel tussen spieren, pezen en botjes rondom dit orgaan. De gedomesticeerde kip is de meest voorkomende gefokte soort ter wereld. Deze intelligente en karaktervolle vogels hebben een gevarieerd vocaal repertoire van wel 25 discrete oproepen.
.

Hoorbare emoties in gekakel

Darwin opperde al meer dan honderd jaar geleden dat het uiten van emoties via geluid teruggaat tot onze vroege voorouders op het land. Eerder is al ontdekt dat mensen emotionele informatie kunnen ontcijferen uit vocalisaties van dieren als honden, varkens of zilvervossen. Maar dit is alleen aangetoond met negatief gevalideerde emoties, zoals die verbonden zijn met angst en agressie. Tot nu toe is niet onderzocht of mensen in staat zijn om positief gevalideerde emoties, zoals die gerelateerd zijn aan beloning, correct te identificeren.

Kippen tonen emotie via gekakel
Kippen tonen emoties via hun gekakel | Foto: publiek domein

Het huidige onderzoek beoordeelt of mensen emoties bij kippen kunnen herkennen in situaties met of zonder beloningen. Daarvoor gebruikten de onderzoekers geluiden van kippen die waren getraind om verschillende geluiden, zoals piepjes, gerinkel en zoemgeluiden, te associëren met de inhoud van een achter een deur verborgen kom. De inhoud van de kom varieerde van meelwormen en normaal kippenvoer tot stof voor het schoonmaken van hun veren. Daarnaast was er een teleurstellende lege kom. Wanneer de kippen wisten dat er een traktatie achter de deur lag, produceerden ze een spervuur aan snelle kakels of hoge, staccato kakels. Maar wanneer er niets opwindends te verwachten was, reageerden ze met klagen en langgerekte, golvende kreten.

Onderzoeksopzet

Bijna tweehonderd vrijwilligers luisterden naar zestien geluidsfragmenten van gekakel. Ze kregen acht geluidsfragmenten te horen van kippen die een beloning in het verschiet hadden liggen. De overige acht geluidsfragmenten waren afkomstig van kippen die verschillende emoties ervoeren, in een niet-beloonde context. De vrijwilligers konden vervolgens aangeven of de kip die geluid maakte plezier/ongenoegen ervoer, en of de kip hoge/lage opwinding ervoer. Er werd verder ook beoordeeld of demografische factoren of het hebben van ervaring met kippen hierop van invloed was.
.

Mensen herkennen emoties in het gekakel van kippen

Van alle deelnemers kon 69 procent de geluiden van kippen die wel of geen beloning ontvingen correct identificeren. De studie bevestigt dat mensen emoties kunnen herkennen bij andere diersoorten en dat geluidssignalen mogelijk deel zijn van een vergelijkbaar signaleringssysteem bij gewervelde dieren. Mensen herkenden de geluiden in verband met beloningen iets beter (71 procent) dan geluiden waarbij geen sprake was van beloning (67 procent). Mensen ouder dan 35 jaar waren minder nauwkeurig, wat zou kunnen liggen aan een verminderd gehoor.

Bronnen:

Gedumpte kippen en hanen Warmond komen goed terecht

©AnimalsToday,nl Aurora van de Loo